grzanki z jajkiem

ulubione śniadanie tostowe z dzieciństwa. Lekkie, pyszne śniadanie z grzankami można przygotować z dziećmi. Takie grzanki można również przygotować na słodko, dodając cukier do mieszanki jajeczno-mlecznej lub posypując cukrem gotowy chleb tostowy.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 65 % 33 g
271 kcal
IG: 3 / 97 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty według listy. Chleb na grzanki można wziąć świeży lub lekko wysuszony, ponadto niektórzy robią grzanki z czarnym chlebem, z chlebem z otrębami itp. Zrobię najprostsze grzanki, ale możesz też zrobić słodkie, więc możesz wziąć cukier do smaku. Przygotuj głęboką, szeroką miskę i patelnię do smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bochenek białego chleba na plastry o grubości 1 centymetra, od razu kroję. W głębokiej misce lekko ubij jajko, dodaj sól do smaku (lub jeśli robisz słodkie, dodaj cukier do smaku). Wlać mleko i wymieszać mieszaninę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zanurz każdą kromkę białego chleba w mieszance i pozostaw w misce. Zanurz każdy kawałek, aż skończy się płyn w misce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, włóż masło i poczekaj, aż całkowicie się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż kromki chleba zanurzone w mieszance jajecznej na rozgrzanej patelni z masłem i smaż, aż najpierw z jednej strony utworzy się żółto-złoty kolor, a następnie delikatnie odwróć, az drugiej strony. Ogrzewanie powinno być średnie, aby chleb nie smażył się szybko, a nieprzyjemny zapach nie wyszedł z oleju.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe grzanki podawaj natychmiast. To samodzielne danie. Możesz zaoferować kiełbaski, owsiankę lub po prostu uzupełnić cukrem, dżemem, miodem. Podawać z gorącą herbatą lub kawą.

śniadanie z takich grzanek jest nam znane od dzieciństwa-kto nie gotował takich tostowych kromek chleba!?! Są przygotowywane w ciągu kilku minut, jednak znikają w ciągu kilku sekund.

kiedyś takie grzanki podawano tak po prostu, w moim dzieciństwie były koniecznie posypane cukrem. W nowoczesnym menu takie grzanki podawane są z miodem, karmelem, dżemem. Uzupełnij owocami i jagodami, najczęstszą wersją z bananem. Istnieją również opcje, które nie są słodkie - z serem, kiełbasą, czerwoną soloną rybą, szynką.

zazwyczaj takie grzanki są smażone na patelni, ale można je gotować w piekarniku, powolnej kuchence, a nawet w kuchence mikrofalowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy