skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty według listy. Chleb na grzanki można wziąć świeży lub lekko wysuszony, ponadto niektórzy robią grzanki z czarnym chlebem, z chlebem z otrębami itp. Zrobię najprostsze grzanki, ale możesz też zrobić słodkie, więc możesz wziąć cukier do smaku. Przygotuj głęboką, szeroką miskę i patelnię do smażenia.
Krok 2:
Pokrój bochenek białego chleba na plastry o grubości 1 centymetra, od razu kroję. W głębokiej misce lekko ubij jajko, dodaj sól do smaku (lub jeśli robisz słodkie, dodaj cukier do smaku). Wlać mleko i wymieszać mieszaninę.
Krok 3:
Zanurz każdą kromkę białego chleba w mieszance i pozostaw w misce. Zanurz każdy kawałek, aż skończy się płyn w misce.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, włóż masło i poczekaj, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 5:
Połóż kromki chleba zanurzone w mieszance jajecznej na rozgrzanej patelni z masłem i smaż, aż najpierw z jednej strony utworzy się żółto-złoty kolor, a następnie delikatnie odwróć, az drugiej strony. Ogrzewanie powinno być średnie, aby chleb nie smażył się szybko, a nieprzyjemny zapach nie wyszedł z oleju.
Krok 6:
Gotowe grzanki podawaj natychmiast. To samodzielne danie. Możesz zaoferować kiełbaski, owsiankę lub po prostu uzupełnić cukrem, dżemem, miodem. Podawać z gorącą herbatą lub kawą.
śniadanie z takich grzanek jest nam znane od dzieciństwa-kto nie gotował takich tostowych kromek chleba!?! Są przygotowywane w ciągu kilku minut, jednak znikają w ciągu kilku sekund.
kiedyś takie grzanki podawano tak po prostu, w moim dzieciństwie były koniecznie posypane cukrem. W nowoczesnym menu takie grzanki podawane są z miodem, karmelem, dżemem. Uzupełnij owocami i jagodami, najczęstszą wersją z bananem. Istnieją również opcje, które nie są słodkie - z serem, kiełbasą, czerwoną soloną rybą, szynką.
zazwyczaj takie grzanki są smażone na patelni, ale można je gotować w piekarniku, powolnej kuchence, a nawet w kuchence mikrofalowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g