skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj głębokie naczynie, w którym wygodnie będzie wszystko wymieszać. Rozbij w nim jaja kurze.
Krok 2:
Dodaj trochę cukru.
Krok 3:
Następnie wlej całkiem sporo, dosłownie, kilka łyżek mleka. Wymieszaj wszystko trzepaczką lub widelcem, aż będzie gładkie, aby uzyskać małe bąbelki. W ten sposób mieszanina zostanie nasycona powietrzem.
Krok 4:
Pokrój Bochenek w plastry o grubości 1-2 centymetrów.
Krok 5:
Zanurz każdy plasterek Bochenka w mieszance jajecznej z obu stron.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca, wlej trochę oleju roślinnego i ułóż plastry Bochenka w mieszance jajecznej. Smaż je z każdej strony przez 1-2 minuty, aż będą apetyczne.
Krok 7:
Rozłóż gotowe grzanki na papierowej serwetce, aby usunąć z nich nadmiar tłuszczu. Poczęstuj się pysznymi grzankami z herbatą lub kawą. A dzieciom można zaoferować mleko lub kakao. Smacznego!
do przygotowania takich pysznych grzanek można użyć nie tylko bochenka. Z łatwością możesz użyć zwykłego białego chleba tostowego. Najlepiej nie brać najświeższego chleba. Niech będzie wczoraj, a nawet przedwczoraj. To będzie znacznie łatwiejsze do cięcia. A plastry można pokroić cieńsze. A jeśli weźmiesz miękki, będziesz musiał pokroić go na grubsze kawałki, a po zaimpregnowaniu mieszanką jajeczną nie będą w stanie namoczyć się w środku, a środek gotowych grzanek pozostanie suchy.
dlatego kolejnym plusem takich grzanek jest recykling zwietrzałego białego chleba.
ilość cukru można dostosować do własnych upodobań. A dla miłośników niesłodzonych grzanek możesz całkowicie wykluczyć cukier i trochę solić mieszaninę jajek. W tej wersji otrzymasz solone grzanki. I jestem całkowicie pewna, że oni też znajdą swojego kochanka.
Słodkie grzanki przygotowane według tego przepisu będą doskonałym początkiem dnia pracy lub wspaniałym rodzinnym śniadaniem w niedzielny poranek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g