grzanki z jajkiem na patelni

pyszna i bardzo szybka opcja na przekąskę! Wiele osób lubi pyszne grzanki gotowane w cieście jajecznym. Uwielbiam robić je w weekendy na śniadanie. Cała rodzina pozostaje dobrze odżywiona i zadowolona. Produkty dla nich są używane najczęściej, ale okazuje się bardzo smaczne! Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 66 % 33 g
256 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj głębokie naczynie, w którym wygodnie będzie wszystko wymieszać. Rozbij w nim jaja kurze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj trochę cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej całkiem sporo, dosłownie, kilka łyżek mleka. Wymieszaj wszystko trzepaczką lub widelcem, aż będzie gładkie, aby uzyskać małe bąbelki. W ten sposób mieszanina zostanie nasycona powietrzem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój Bochenek w plastry o grubości 1-2 centymetrów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zanurz każdy plasterek Bochenka w mieszance jajecznej z obu stron.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca, wlej trochę oleju roślinnego i ułóż plastry Bochenka w mieszance jajecznej. Smaż je z każdej strony przez 1-2 minuty, aż będą apetyczne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż gotowe grzanki na papierowej serwetce, aby usunąć z nich nadmiar tłuszczu. Poczęstuj się pysznymi grzankami z herbatą lub kawą. A dzieciom można zaoferować mleko lub kakao. Smacznego!

do przygotowania takich pysznych grzanek można użyć nie tylko bochenka. Z łatwością możesz użyć zwykłego białego chleba tostowego. Najlepiej nie brać najświeższego chleba. Niech będzie wczoraj, a nawet przedwczoraj. To będzie znacznie łatwiejsze do cięcia. A plastry można pokroić cieńsze. A jeśli weźmiesz miękki, będziesz musiał pokroić go na grubsze kawałki, a po zaimpregnowaniu mieszanką jajeczną nie będą w stanie namoczyć się w środku, a środek gotowych grzanek pozostanie suchy.
dlatego kolejnym plusem takich grzanek jest recykling zwietrzałego białego chleba.
ilość cukru można dostosować do własnych upodobań. A dla miłośników niesłodzonych grzanek możesz całkowicie wykluczyć cukier i trochę solić mieszaninę jajek. W tej wersji otrzymasz solone grzanki. I jestem całkowicie pewna, że oni też znajdą swojego kochanka.
Słodkie grzanki przygotowane według tego przepisu będą doskonałym początkiem dnia pracy lub wspaniałym rodzinnym śniadaniem w niedzielny poranek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy