filet z indyka na patelni

pyszne i wykwintne danie na twój stół! Indyk przygotowany według tego przepisu wygląda bardzo apetycznie i atrakcyjnie. A przepis na jego przygotowanie wyróżnia się prostotą i nie zajmie ci dużo czasu i wysiłku.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 11 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 29 % 6 g
84 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić filet z indyka na patelni? Filety z indyka opłucz pod bieżącą, zimną wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój indyka na duże kawałki, mniej więcej tego samego rozmiaru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść patelnię na ogniu i podgrzej, aż będzie gorąca. Wlej trochę oleju roślinnego. Połóż pokrojone mięso i smaż na dużym ogniu na złoty kolor. Okresowo mieszaj mięso drewnianą szpatułką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia mięsa zajmij się cebulą. Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Drobno posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do mięsa. Smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj trochę sosu sojowego. Do smaku dodaj suche przyprawy i trochę soli. Podczas dodawania soli należy wziąć pod uwagę obecność sosu sojowego, ponieważ sam w sobie jest dość słony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej trochę gorącej wody na patelnię i przykryj. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Gotowe danie można podawać jako niezależną przekąskę lub urozmaicić dowolnym dodatkiem. Podczas serwowania polecam posypać mięso odrobiną sezamu. Smacznego!

mięso z indyka pod względem odżywczym nie jest gorsze od innych rodzajów mięsa, ale mimo to należy do produktu dietetycznego. I przygotowuje się znacznie szybciej.
mięso z indyka nie powoduje alergii, a ilość zawartych w nim witamin znacznie przewyższa skład mięsa z kurczaka. I jest znacznie łatwiejszy do strawienia.
dania z tego ptaka są dość popularne w wielu krajach. W niektórych krajach indyk jest obowiązkowym atrybutem świątecznego stołu.
dla dietetyków zaleca się spożywanie fileta z indyka, ponieważ zawiera on najmniej kalorii.
takie danie może stać się tradycyjne na twoim stole. Podczas gotowania możesz uzupełnić go warzywami i zgasić wszystko razem. Najlepiej sprawdzą się cebula, marchew, brokuły lub papryka. W każdym razie zapewnione jest pyszne i satysfakcjonujące danie.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy