skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić filet z indyka na patelni? Filety z indyka opłucz pod bieżącą, zimną wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój indyka na duże kawałki, mniej więcej tego samego rozmiaru.
Krok 2:
Umieść patelnię na ogniu i podgrzej, aż będzie gorąca. Wlej trochę oleju roślinnego. Połóż pokrojone mięso i smaż na dużym ogniu na złoty kolor. Okresowo mieszaj mięso drewnianą szpatułką.
Krok 3:
Podczas smażenia mięsa zajmij się cebulą. Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Drobno posiekaj.
Krok 4:
Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do mięsa. Smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 5:
Dodaj trochę sosu sojowego. Do smaku dodaj suche przyprawy i trochę soli. Podczas dodawania soli należy wziąć pod uwagę obecność sosu sojowego, ponieważ sam w sobie jest dość słony.
Krok 6:
Następnie wlej trochę gorącej wody na patelnię i przykryj. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Gotowe danie można podawać jako niezależną przekąskę lub urozmaicić dowolnym dodatkiem. Podczas serwowania polecam posypać mięso odrobiną sezamu. Smacznego!
mięso z indyka pod względem odżywczym nie jest gorsze od innych rodzajów mięsa, ale mimo to należy do produktu dietetycznego. I przygotowuje się znacznie szybciej.
mięso z indyka nie powoduje alergii, a ilość zawartych w nim witamin znacznie przewyższa skład mięsa z kurczaka. I jest znacznie łatwiejszy do strawienia.
dania z tego ptaka są dość popularne w wielu krajach. W niektórych krajach indyk jest obowiązkowym atrybutem świątecznego stołu.
dla dietetyków zaleca się spożywanie fileta z indyka, ponieważ zawiera on najmniej kalorii.
takie danie może stać się tradycyjne na twoim stole. Podczas gotowania możesz uzupełnić go warzywami i zgasić wszystko razem. Najlepiej sprawdzą się cebula, marchew, brokuły lub papryka. W każdym razie zapewnione jest pyszne i satysfakcjonujące danie.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g