skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka w śmietanie w piekarniku z grzybami? Przygotuj składniki. Do gotowania potrzebujemy: udka z kurczaka( lepiej kupić bez skóry i kości, aby nie zadzierać, odcinając mięso z kości), grzyby (mam pieczarki), śmietanę (20%), świeży tymianek, czosnek, olej roślinny, mielony czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Udka z kurczaka umyć, osuszyć. Usuń skórę, odetnij mięso z kości.
Krok 3:
Pokrój mięso na średnie kawałki.
Krok 4:
Włóż mięso z kurczaka do naczynia do pieczenia. Sól, pieprz.
Krok 5:
Pieczarki dokładnie opłucz, osusz i pokrój na ćwiartki.
Krok 6:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Włóż pieczarki i smaż, mieszając, 7 minut, aż pojawi się złoty kolor. Smażenie grzybów odbywa się w trzech etapach: najpierw szybko wchłaniają cały olej. Następnie smaż przez chwilę na suchej patelni. Wręcz przeciwnie, zgromadzona w nich wilgoć stopniowo odparowuje. Gdy tylko wilgoć wyparuje, rozpoczyna się proces pieczenia. Grzyby zaczynają nabierać złotego koloru. Może to zająć więcej niż 7 minut.
Krok 8:
Gdy grzyby usmażą się na lekko złoty kolor, wlej śmietanę na patelnię. Wymieszać.
Krok 9:
Sól, pieprz i wymieszaj. Posyp grzyby posiekanym czosnkiem i świeżym tymiankiem i zdejmij patelnię z ognia.
Krok 10:
Przenieś kremową masę grzybową do formy do kurczaka. Wszystko wymieszaj.
Krok 11:
Umieść formę w rozgrzanym do 180°C i piecz mięso z grzybami przez 40 minut. Smacznego!
tymianek można użyć suszonego, ale ja wolę świeży. Jest bardziej aromatyczny i jaśniejszy w smaku. Możesz też dodać całe gałązki, ułożyć je w formie na wierzchu kurczaka z grzybami.
Kurczak z grzybami to nie tylko smaczne, ale także bardzo budżetowe połączenie, a zakup składników niezbędnych do przygotowania potraw z tych produktów nie będzie trudny. Podobnie jak sam proces gotowania. Nie masz wątpliwości, że niezależnie od wybranej opcji Dania, nawet początkująca gospodyni domowa będzie w stanie sobie z tym poradzić. Kurczak z grzybami jest zawsze aktualny w dni powszednie i święta!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g