kurczak w śmietanie w piekarniku z grzybami

delikatne mięso z kurczaka z grzybami w kremowym sosie ziołowym. Ten przepis na kurczaka z grzybami nadaje się nie tylko na dni powszednie, ale także na świąteczne uczty. Przygotowuje się go szybko i prosto, mimo że przed pieczeniem konieczne jest smażenie i duszenie grzybów. To nie potrwa długo. I jest naprawdę pyszny. Każdy będzie pasował do dekoracji.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 15 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 4 % 1 g
169 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka w śmietanie w piekarniku z grzybami? Przygotuj składniki. Do gotowania potrzebujemy: udka z kurczaka( lepiej kupić bez skóry i kości, aby nie zadzierać, odcinając mięso z kości), grzyby (mam pieczarki), śmietanę (20%), świeży tymianek, czosnek, olej roślinny, mielony czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Udka z kurczaka umyć, osuszyć. Usuń skórę, odetnij mięso z kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój mięso na średnie kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż mięso z kurczaka do naczynia do pieczenia. Sól, pieprz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieczarki dokładnie opłucz, osusz i pokrój na ćwiartki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Włóż pieczarki i smaż, mieszając, 7 minut, aż pojawi się złoty kolor. Smażenie grzybów odbywa się w trzech etapach: najpierw szybko wchłaniają cały olej. Następnie smaż przez chwilę na suchej patelni. Wręcz przeciwnie, zgromadzona w nich wilgoć stopniowo odparowuje. Gdy tylko wilgoć wyparuje, rozpoczyna się proces pieczenia. Grzyby zaczynają nabierać złotego koloru. Może to zająć więcej niż 7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy grzyby usmażą się na lekko złoty kolor, wlej śmietanę na patelnię. Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól, pieprz i wymieszaj. Posyp grzyby posiekanym czosnkiem i świeżym tymiankiem i zdejmij patelnię z ognia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś kremową masę grzybową do formy do kurczaka. Wszystko wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść formę w rozgrzanym do 180°C i piecz mięso z grzybami przez 40 minut. Smacznego!

tymianek można użyć suszonego, ale ja wolę świeży. Jest bardziej aromatyczny i jaśniejszy w smaku. Możesz też dodać całe gałązki, ułożyć je w formie na wierzchu kurczaka z grzybami.

Kurczak z grzybami to nie tylko smaczne, ale także bardzo budżetowe połączenie, a zakup składników niezbędnych do przygotowania potraw z tych produktów nie będzie trudny. Podobnie jak sam proces gotowania. Nie masz wątpliwości, że niezależnie od wybranej opcji Dania, nawet początkująca gospodyni domowa będzie w stanie sobie z tym poradzić. Kurczak z grzybami jest zawsze aktualny w dni powszednie i święta!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy