Uzbecka katlama z cebulą tortilli z ciasta francuskiego

pyszne, aromatyczne, o kremowym i cebulowym smaku tortille! Katlama to narodowe uzbeckie danie, które jest warstwowymi tortillami o kremowym i cebulowym smaku. Katlamoy to także pieczeń mięsna gotowana na parze, danie kuchni tatarskiej, baszkirskiej i Uzbeckiej. Ale zastanówmy się szczegółowo nad katlamą-pachnącymi płatkami z cebulą. Takie ciasta można podawać na stole jako niezależne danie, są bardzo smaczne świeże, świeżo ugotowane lub do zupy i gorącej zamiast chleba.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 74 % 35 g
217 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na tortille. Skład produktów niezbędnych do przygotowania ciast jest prosty i zawsze można je znaleźć w domu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ciepłą wodę do miski, dodaj sól. Wymieszaj, aby sól całkowicie się rozpuściła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną. Dodaj mąkę w częściach, za każdym razem mieszając masę, aby ciasto było elastyczne, gęste, ale niezbyt ciasne. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej, ponieważ różni producenci mają różną jakość i gęstość mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto zwijamy w kulkę, wkładamy do miski i odstawiamy na 20 minut na stół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie ugotujemy cebulę. Możesz użyć jednej dużej żarówki lub dwóch małych i, jeśli chcesz, zwiększyć ilość nadzienia. Obierz cebulę z łuski. Drobno posiekaj cebulę nożem, aby duże kawałki cebuli nie rozerwały ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wypoczęte ciasto dzielimy na sześć części. Każdą z nich zwijamy w warstwę o grubości nie większej niż 0,2 centymetra. Posmaruj ciasto roztopionym masłem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp posiekaną cebulą na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Najpierw zwiń ciasto z nadzieniem w rolkę. A następnie zwijamy rolkę w kształcie ślimaka. Aby ciasta były warstwowe, półfabrykaty należy owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin, aby masło stwardniało. Jeśli nie ma czasu na tak długie chłodzenie ciast, można je umieścić w zamrażarce na 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie zwiń" ślimaki " z cebulą w cienkie ciasta. Nasmaruj patelnię masłem, podgrzej ją.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smażyć tortille na suchej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będą lekko rumiane.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż je na pergaminie (aby nie zwilżyły talerza) i natychmiast posmaruj stopionym masłem. Takie ciasta okażą się bardziej miękkie i o wyraźnym kremowym smaku. Podawaj ciasta do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy