skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na tortille. Skład produktów niezbędnych do przygotowania ciast jest prosty i zawsze można je znaleźć w domu.
Krok 2:
Wlej ciepłą wodę do miski, dodaj sól. Wymieszaj, aby sól całkowicie się rozpuściła.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę pszenną. Dodaj mąkę w częściach, za każdym razem mieszając masę, aby ciasto było elastyczne, gęste, ale niezbyt ciasne. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej, ponieważ różni producenci mają różną jakość i gęstość mąki.
Krok 4:
Ciasto zwijamy w kulkę, wkładamy do miski i odstawiamy na 20 minut na stół.
Krok 5:
W międzyczasie ugotujemy cebulę. Możesz użyć jednej dużej żarówki lub dwóch małych i, jeśli chcesz, zwiększyć ilość nadzienia. Obierz cebulę z łuski. Drobno posiekaj cebulę nożem, aby duże kawałki cebuli nie rozerwały ciasta.
Krok 6:
Wypoczęte ciasto dzielimy na sześć części. Każdą z nich zwijamy w warstwę o grubości nie większej niż 0,2 centymetra. Posmaruj ciasto roztopionym masłem.
Krok 7:
Posyp posiekaną cebulą na wierzchu.
Krok 8:
Najpierw zwiń ciasto z nadzieniem w rolkę. A następnie zwijamy rolkę w kształcie ślimaka. Aby ciasta były warstwowe, półfabrykaty należy owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin, aby masło stwardniało. Jeśli nie ma czasu na tak długie chłodzenie ciast, można je umieścić w zamrażarce na 20 minut.
Krok 9:
Następnie zwiń" ślimaki " z cebulą w cienkie ciasta. Nasmaruj patelnię masłem, podgrzej ją.
Krok 10:
Smażyć tortille na suchej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będą lekko rumiane.
Krok 11:
Rozłóż je na pergaminie (aby nie zwilżyły talerza) i natychmiast posmaruj stopionym masłem. Takie ciasta okażą się bardziej miękkie i o wyraźnym kremowym smaku. Podawaj ciasta do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g