skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować wieprzowinę w folii, potrzebujemy: szynki wieprzowej w jednym kawałku, czosnku, musztardy, suszonego rozmarynu, papryki, przypraw wieprzowych; czarny mielony pieprz i sól.
Krok 2:
Połącz przyprawy i sól.
Krok 3:
Wymieszaj wszystko.
Krok 4:
Umyj wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi i połóż na talerzu.
Krok 5:
Za pomocą noża wykonaj głębokie nakłucia w mięsie i włóż do nich ząbki czosnku. Dokładnie zetrzyj mięso ze wszystkich stron mieszanką soli i przypraw.
Krok 6:
Posyp mięso musztardą. Lepiej to zrobić za pomocą silikonowej szczotki.
Krok 7:
Przenieś szynkę do głębokiej miski. Dokręć mięso folią spożywczą, uważając, aby folia miała mniejszy kontakt z marynatą. Włóż mięso do lodówki do marynowania przez 5-8 godzin.
Krok 8:
Wyjmij mięso z lodówki, ostrożnie zawiń w folię, aby nie wyciekał wydzielający się sok i połóż na blasze do pieczenia. Odstawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Krok 9:
Włóż mięso do zimnego piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 180°C. piecz mięso przez 1,5 godziny. Gotową wieprzowinę pozostaw w schłodzonym piekarniku na kolejne 2 godziny.
Krok 10:
Następnie wyjmij mięso z piekarnika. Rozwiń folię, spuść płyn, przenieś wieprzowinę na talerz.
Krok 11:
Przykryj mięso folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4-6 godzin.
Krok 12:
Pokrój gotową wieprzowinę w plastry i podawaj. Smacznego!
w klasycznym przepisie gotuje się go zawsze z młodej wieprzowiny, ale w domu można go upiec z prawie każdego rodzaju mięsa. W końcu najważniejszą rzeczą jest metoda gotowania-gotowanie w piekarniku do miękkości.
w przypadku gotowanej wołowiny lepiej wybrać duży kawałek. Idealny, jeśli gotujesz szynkę lub szyję o wadze co najmniej 1 kg: ich wielkość i procent tłuszczu gwarantują wyśmienity smak. Łopatka lub gruba polędwica są również używane w wielu przepisach na wieprzowinę, ale wymagają więcej uwagi. Sekret domowej roboty gotowanej wieprzowiny & amp; mdash; polega na wyborze koniecznie świeżego mięsa. Nawet prawidłowo rozmrożony będzie znacznie mniej soczysty.
o tym, jak rozmrażać Mrożone mięso, przeczytaj w ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności .
przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Szynka wieprzowa - 261 kcal/100g