wieprzowina gotowana w folii

gotowanie wieprzowiny w domu nie jest takie trudne. Gotowana wieprzowina to bardziej sposób na przygotowanie soczystego mięsa, pieczenie go w dużym kawałku niż tylko nazwa Dania. Bardzo ważny jest wybór odpowiedniego kawałka, marynowanie go w przyprawach.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 17 g
tłuszcze 51 % 20 g
węglowodany 5 % 2 g
255 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować wieprzowinę w folii, potrzebujemy: szynki wieprzowej w jednym kawałku, czosnku, musztardy, suszonego rozmarynu, papryki, przypraw wieprzowych; czarny mielony pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz przyprawy i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj wszystko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi i połóż na talerzu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą noża wykonaj głębokie nakłucia w mięsie i włóż do nich ząbki czosnku. Dokładnie zetrzyj mięso ze wszystkich stron mieszanką soli i przypraw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp mięso musztardą. Lepiej to zrobić za pomocą silikonowej szczotki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś szynkę do głębokiej miski. Dokręć mięso folią spożywczą, uważając, aby folia miała mniejszy kontakt z marynatą. Włóż mięso do lodówki do marynowania przez 5-8 godzin.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij mięso z lodówki, ostrożnie zawiń w folię, aby nie wyciekał wydzielający się sok i połóż na blasze do pieczenia. Odstawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż mięso do zimnego piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 180°C. piecz mięso przez 1,5 godziny. Gotową wieprzowinę pozostaw w schłodzonym piekarniku na kolejne 2 godziny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie wyjmij mięso z piekarnika. Rozwiń folię, spuść płyn, przenieś wieprzowinę na talerz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj mięso folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4-6 godzin.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój gotową wieprzowinę w plastry i podawaj. Smacznego!

w klasycznym przepisie gotuje się go zawsze z młodej wieprzowiny, ale w domu można go upiec z prawie każdego rodzaju mięsa. W końcu najważniejszą rzeczą jest metoda gotowania-gotowanie w piekarniku do miękkości.

w przypadku gotowanej wołowiny lepiej wybrać duży kawałek. Idealny, jeśli gotujesz szynkę lub szyję o wadze co najmniej 1 kg: ich wielkość i procent tłuszczu gwarantują wyśmienity smak. Łopatka lub gruba polędwica są również używane w wielu przepisach na wieprzowinę, ale wymagają więcej uwagi. Sekret domowej roboty gotowanej wieprzowiny & amp; mdash; polega na wyborze koniecznie świeżego mięsa. Nawet prawidłowo rozmrożony będzie znacznie mniej soczysty.

o tym, jak rozmrażać Mrożone mięso, przeczytaj w ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności .

przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Szynka wieprzowa - 261   kcal/100g

Podobne przepisy