skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do gotowania. Weź schłodzony mostek wieprzowy, który nie został jeszcze zamrożony. W przeciwnym razie podczas rozmrażania wszystkie soki wyjdą z niego, a gotowe danie okaże się suche. Uwielbiam używać mostka z wystarczającą ilością mięsa. Niewielka ilość tłuszczu, który w nim jest, wystarcza na soczystość kawałka.
Krok 2:
Opłucz boczek wieprzowy pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci z powierzchni kawałka. Obierz czosnek. Wytnij szczeliny po bokach mostka ostrym nożem i włóż ząbki czosnku. Jeśli ząbki czosnku są bardzo duże, każdy ząbek można pokroić na 2-3 części.
Krok 3:
Następnie posyp kawałki mostka solą, mielonym pieprzem i przyprawami według własnych upodobań. Użyłam papryki. Wetrzyj sól i przyprawy rękami w kawałek.
Krok 4:
Ułóż przygotowany mostek na arkuszu folii. Na wierzch ułóż kilka liści liści laurowych.
Krok 5:
Zawiń mostek szczelnie w folię, aby nigdzie nie było dziur. Jeśli to konieczne, możesz wziąć kolejny arkusz folii. Owinięty kawałek włożyć do metalowego naczynia do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1,5 godziny. Dlaczego właśnie metalowa forma? Najlepiej nadaje się do pieczenia na sucho. Ceramika lub szkło mogą pękać z powodu nadmiernego przegrzania. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 6:
Dzięki ciasnemu owinięciu kawałek nie rozpadnie się podczas gotowania. Po określonym czasie wyjmij formę z piekarnika. Ostrym nożem przeciąć folię i odstawić na kilka minut. W tym czasie ciepło wyjdzie z naczynia i można je przenieść na naczynie.
Krok 7:
Gotowy mostek można natychmiast pokroić na kawałki i leczyć. I możesz włożyć do lodówki, aż całkowicie ostygnie. Po schłodzeniu wygodnie będzie pokroić w cienkie plasterki na kanapki. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .
o tym, jak rozmrażać Mrożone mięso, przeczytaj w ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności .
przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Boczek wieprzowy - 155 kcal/100g