skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Istnieje wiele opcji marynowania szaszłyków wieprzowych. Moim ulubionym jest moczenie mięsa w śmietanie, majonezie lub kefirze. Mięso jest niezrównane. Najpierw ugotujmy mięso na kebaby. Pokroiłam kawałek w tak małe plasterki.
Krok 2:
Aby mięso było dobrze marynowane, gdy piekarnik się nagrzewa, zróbmy najprostszą marynatę do grilla. To są suche przyprawy. Użyłam mieszanki papryki i chmielu-suneli. Również lekko wszystko posoliłem.
Krok 3:
Bez cebuli zadziała również kebab, ale z tą postacią gotowy produkt okazuje się smaczniejszy i bardziej wyrafinowany. Dlatego arbitralnie kroimy obraną cebulę. Ponieważ lubię nawlekać krążki cebuli na szaszłyki, pokroiłem je w ten sposób. I potrzebujemy cebuli na tzw. poduszkę, na której będzie pieczony Kebab.
Krok 4:
Teraz marynujmy i posolmy (aby wypuścił sok) cebulę.
Krok 5:
Połącz mięso z cebulą. Dobrze wymieszaj i dodaj plasterki cytryny. Możesz wycisnąć sok, ale tutaj musisz obliczyć, aby nie był kwaśny, w przeciwnym razie mięso będzie trudne.
Krok 6:
Wszystko to można zostawić w ten sposób. Co więcej, na godzinę, na dwie, a nawet na noc, jeśli chcesz. Ale kiedy goście już siedzą i patrzą z nadzieją na piekarnik, który jest już podgrzany, czy chcesz, czy nie, i zaczynasz się spieszyć. Postanowiłem dodać trochę kwaśnej śmietany i wszystko wymieszać.
Krok 7:
Następnie nawleczyłem mięso na drewniane szaszłyki iw ostatniej chwili postanowiłem dodać kawałki Cherie. Zarówno dla smaku, jak i dla akcentu kolorystycznego. Nawlecz mocno, ale bez fanatyzmu.
Krok 8:
I złóż szaszłyki na warstwie cebuli w folii.
Krok 9:
Posypując szaszłyki na Kari, uformowałem paczkę, którą wysłałem do naczynia do pieczenia (jeśli nie, możesz na cieście).
Krok 10:
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Ale dokładniejszy czas zależy od piekarnika. Podawaj szybko na stole!
i więcej porad
jako najlepszą część zwykle bierze się szyję, niezbyt tłustą, ale nie chudą.
jeśli mięso jest cięte na duże kawałki, jak na ognisko lub grill, ryzykujesz-może być wilgotne i nie tyle pieczone, co duszone – ponieważ podczas gotowania dużo soku jest organizowane w folii. Dlatego format kawałków dla tej metody gotowania szaszłyków wieprzowych jest mniej więcej taki-2,5 na 3 cm.
nie możesz nawlekać mięsa na szaszłyki, ale włożyć je bezpośrednio do folii.
jako marynatę możesz wybrać inne składniki, w tym wszelkiego rodzaju przyprawy, suchą adżikę, dym itp.
marynowanie mięsa przez długi czas to kwestia gustu. Zwykle wystarcza mi 15-20 minut, gdy piekarnik się nagrzewa. A przyprawy załatwią sprawę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g