szaszłyki wieprzowe w folii w piekarniku są miękkie i soczyste

soczysty, aromatyczny,delikatny - to Kebab zrobiony w domu. Rzeczywiście, kiedy w weekend transmitowane są niesamowite kataklizmy pogodowe z zamiecią, deszczem i wiatrem, taki kebab jest wspaniałą alternatywą. Opcja jest idealna nie tylko w przypadkach, gdy nie możesz uciec do natury, a grill bezpośrednio marzy. W święta-to jest to! Szaszłyki będą odpowiednie do każdego posiłku-na śniadanie, kolację i lunch. Zabierz go do pracy i podróży, jest to również wygodne. Podajemy osobno, z warzywami, z sosami itp.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 11 g
tłuszcze 50 % 14 g
węglowodany 11 % 3 g
181 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Istnieje wiele opcji marynowania szaszłyków wieprzowych. Moim ulubionym jest moczenie mięsa w śmietanie, majonezie lub kefirze. Mięso jest niezrównane. Najpierw ugotujmy mięso na kebaby. Pokroiłam kawałek w tak małe plasterki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby mięso było dobrze marynowane, gdy piekarnik się nagrzewa, zróbmy najprostszą marynatę do grilla. To są suche przyprawy. Użyłam mieszanki papryki i chmielu-suneli. Również lekko wszystko posoliłem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bez cebuli zadziała również kebab, ale z tą postacią gotowy produkt okazuje się smaczniejszy i bardziej wyrafinowany. Dlatego arbitralnie kroimy obraną cebulę. Ponieważ lubię nawlekać krążki cebuli na szaszłyki, pokroiłem je w ten sposób. I potrzebujemy cebuli na tzw. poduszkę, na której będzie pieczony Kebab.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz marynujmy i posolmy (aby wypuścił sok) cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz mięso z cebulą. Dobrze wymieszaj i dodaj plasterki cytryny. Możesz wycisnąć sok, ale tutaj musisz obliczyć, aby nie był kwaśny, w przeciwnym razie mięso będzie trudne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko to można zostawić w ten sposób. Co więcej, na godzinę, na dwie, a nawet na noc, jeśli chcesz. Ale kiedy goście już siedzą i patrzą z nadzieją na piekarnik, który jest już podgrzany, czy chcesz, czy nie, i zaczynasz się spieszyć. Postanowiłem dodać trochę kwaśnej śmietany i wszystko wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie nawleczyłem mięso na drewniane szaszłyki iw ostatniej chwili postanowiłem dodać kawałki Cherie. Zarówno dla smaku, jak i dla akcentu kolorystycznego. Nawlecz mocno, ale bez fanatyzmu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I złóż szaszłyki na warstwie cebuli w folii.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posypując szaszłyki na Kari, uformowałem paczkę, którą wysłałem do naczynia do pieczenia (jeśli nie, możesz na cieście).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Ale dokładniejszy czas zależy od piekarnika. Podawaj szybko na stole!

i więcej porad
jako najlepszą część zwykle bierze się szyję, niezbyt tłustą, ale nie chudą.
jeśli mięso jest cięte na duże kawałki, jak na ognisko lub grill, ryzykujesz-może być wilgotne i nie tyle pieczone, co duszone – ponieważ podczas gotowania dużo soku jest organizowane w folii. Dlatego format kawałków dla tej metody gotowania szaszłyków wieprzowych jest mniej więcej taki-2,5 na 3 cm.
nie możesz nawlekać mięsa na szaszłyki, ale włożyć je bezpośrednio do folii.
jako marynatę możesz wybrać inne składniki, w tym wszelkiego rodzaju przyprawy, suchą adżikę, dym itp.
marynowanie mięsa przez długi czas to kwestia gustu. Zwykle wystarcza mi 15-20 minut, gdy piekarnik się nagrzewa. A przyprawy załatwią sprawę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy