skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne kotlety w Kijowie z kurczaka? Przygotuj odpowiednie składniki. Możesz wziąć mieszankę zieleni: koperek, pietruszkę lub coś takiego. Weź masło bezpośrednio z lodówki, nie musisz go wcześniej wyjmować. Mam dwie połówki piersi z kurczaka. Wcześniej umyj mięso i osusz je.
Krok 2:
Posortuj warzywa, opłucz, osusz i drobno posiekaj.
Krok 3:
Połącz posiekane świeże warzywa z zimnym masłem. Podziel powstałe zielone masło na tyle części, ile planujesz zrobić kotlety (wyszło mi pięć). Zwiń w owalne kawałki. Jeśli masz czas, włóż kawałki masła do zamrażarki na 30 minut.
Krok 4:
Pokrój każdy filet z kurczaka w poprzek włókien na 2 lub 3 części. Zasadniczo z jednego fileta uzyskuje się dwa kotlety w stylu Kijowskim. Mam cztery równe i jedno ze skrawków.
Krok 5:
Ubij każdy filet, aby był bardziej miękki i soczysty. Sól i pieprz z każdej strony.
Krok 6:
Wyjmij zimne zielone masło z lodówki, połóż na filecie. Zwiń rolkę, dociskając krawędzie, aby olej nie wyciekł podczas smażenia.
Krok 7:
Każdy kotlet mocno dociśnij dłonią, aby podczas smażenia się nie obrócił.
Krok 8:
Ubij jajka w misce. Naprzemiennie układaj każdy kawałek w mieszance jajecznej, a następnie w bułce tartej, równomiernie obtaczając każdy kotlet. Następnie z powrotem do mieszanki jajecznej i bułki tartej.
Krok 9:
Ugotowane kotlety smażyć na dużej ilości oleju (minimum, aby połowa kotletów była w oleju), aż będą ugotowane na średnim ogniu. Podawaj kotlety na gorąco, z dowolnym dodatkiem.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g