Znajdź wzorowe w praktyce wypróbowane klasyczne przepisy na kotlety w genialnej kolekcji kulinarnej 1000.menu. Wypróbuj opcje z różnymi rodzajami mięsa mielonego, po prostu usmaż lub zgarnij produkty, dodaj różne aromatyczne zioła, przyprawy lub warzywa. Naucz się podstawy i eksperymentuj z nią odważnie!
prawdopodobnie, podobnie jak w historii z barszczem, ile gospodyń domowych, tyle przepisów na kotlety. Ale nadal warto podkreślić główne punkty. Klasyczne kotlety przygotowywane są z mieszanki 1: 1 świeżej wołowiny i mielonej wieprzowiny. Obowiązkowe składniki to biały chleb (bochenek), mleko, jajka, czosnek i cebula. Wskazane jest umieszczenie chleba w kotletach Nie świeżego, ale lekko wysuszonego lub, jak mówią wczoraj. Mięso mielone można kupić gotowe, aby zaoszczędzić czas, lub możesz je przekręcić samodzielnie. Niezależnie od tego, jakie mięso wyjdzie, najważniejsze jest to, że jest tak świeże, jak to tylko możliwe.
pięć najczęściej używanych składników w klasycznych przepisach na kotlety:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
jajka | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
ziemniaki | 80 | 2 | 0.4 | 18.1 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
bułka tarta | 347 | 16 | 1.2 | 70 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
ciekawy przepis:
1. Odetnij wszystkie skórki z suszonego chleba lub bochenka. Wlać mleko. Odstaw na 10-15 minut.
2. Pokrój wołowinę i wieprzowinę na małe kawałki.
3. Przełóż mięso przez maszynę do mięsa wraz z cebulą, czosnkiem, lekko wyciśniętym namoczonym chlebem.
4. Wbij jajko w masę. Sól, pieprz. Starannie ugniataj.
5. Kilkakrotnie uderz mięso mielone o stół, zbierając je w jedną bryłę i uderzając wystarczająco mocno o powierzchnię roboczą.
6. Pozostaw na około pół godziny.
7. Uformuj zgrabne kotlety ze starannie ubitej masy.
8. Zwiń produkty ze wszystkich stron w mące lub bułce tartej.
9. Smażyć najpierw na dużym ogniu, aż będzie apetyczny rumiany, a następnie, zmniejszając ciepło do minimum, doprowadzić kotlety do ugotowania pod pokrywką.
10. Podawać z dowolnym dodatkiem.
pięć najszybszych klasycznych przepisów na kotlety:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
placki ziemniaczane z cebulą | 25 min | 108 | +37 |
placki ziemniaczane Klasyczne | 40 min | 167 | +1029 |
kotlety Kijowskie z fileta z kurczaka Klasyczne | 45 min | 286 | +149 |
placki ziemniaczane klasyczne na patelni | 1 h | 151 | +235 |
kotlety marchewkowe klasyczne z kaszą manną na patelni chude | 1 h | 118 | +146 |
przydatne wskazówki:
* po usmażeniu kotletów na dużym ogniu można je dusić przez 7-10 minut, dodając wodę lub bulion do patelni.
* aby kotlety nie przykleiły się podczas smażenia, należy je układać tylko na gorącym oleju.