Klasyczne kotlety strażackie

oszałamiająco smaczne i ekonomiczne dla dzieci i dorosłych! Delikatne Klasyczne kotlety pożarowe, z chrupiącą skórką z krakersów, jedno z najbardziej lubianych potraw w naszej rodzinie. Możesz gotować na lunch, kolację lub podawać na świątecznym stole. Dzięki maśle są bardzo miękkie i dosłownie rozpływają się w ustach.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 12 g
tłuszcze 41 % 17 g
węglowodany 29 % 12 g
260 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć Klasyczne kotlety Pożarskie? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jeśli masz mrożoną pierś z kurczaka, wyjmij ją z zamrażarki z wyprzedzeniem i pozostaw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Wyślij masło do zamrażarki na kilka minut, powinno być lekko zamrożone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kilka plasterków Bochenka w bardzo małe kostki ostrym nożem. Ułóż kawałki chleba w jednej warstwie, aby wyschły podczas gotowania mięsa mielonego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej śmietanę do głębokiego talerza i namocz w nim resztę bochenka, użyj tylko miękiszu i pokrój Pozostałe skórki do panierowania kotletów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, opłucz i zmiel w blenderze na puree (możesz użyć maszynki do mięsa). Włóż cebulę do głębokiego pojemnika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Filet z kurczaka przepuścić przez maszynkę do mięsa za pomocą drobnego sita lub zmielić w blenderze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij posiekaną pierś do cebuli. Dodaj Bochenek namoczony w śmietanie do miski. Wyjmij olej z zamrażarki i zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj sól i pieprz do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze zagnieść mięso mielone, aż będzie gładkie. Przykryj miskę folią spożywczą i wyślij do lodówki na godzinę, aby mięso mielone zaparzyło się i stało się gęstsze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jak kroi się masę kotletową na kotlety Pożarskie? Zanurz ręce w zimnej wodzie i uformuj małe placki. Mięso mielone jest bardzo miękkie, dlatego postępuj ostrożnie. Rozwałkuj każdy kotlet w wysuszonych kawałkach bochenka, lekko wciskając chleb w mięso z kurczaka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostaw kotlety na blacie kuchennym przez 5-10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Smaż kotlety na średnim ogniu, aż na bułce tartej pojawi się złoty odcień.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Delikatnie odwróć i pozostaw ponownie na kilka minut. Zanurz kotlety w papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż placki na blasze do pieczenia. Wyślij do nagrzanego piekarnika dosłownie na 15-20 minut i doprowadź do pełnej gotowości. Temperatura piekarnika powinna wynosić około 180 stopni, tryb góra-dół.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj kotlety pożarowe, aż ostygną!

według jednej z teorii kotlety Pożarskie pojawiły się za Aleksandra pierwszego.

gdy rosyjski car zatrzymał się pod Torżkiem, wszedł do karczmy, której właścicielem był mężczyzna o nazwisku Pożarski. Zamówiłem sobie kotlet cielęcy. Ale nie było cielęciny, Karczmarz był zdenerwowany i postanowił oszukać, gotując kotlety z kurczaka.

podanie kurczaka jako cielęciny nie było takie proste. Wtedy Karczmarz postanowił zawinąć kotlety w białą bułkę tartą, aby zamaskować smak.

Aleksandr polubił kotlety, a car hojnie nagrodził karczmarza.

Sława nowego dania rozprzestrzeniła się bardzo szybko w całej Rosji.  Każdy, kto mógł sobie pozwolić, zatrzymał się w Torżku i koniecznie spróbował słynnych kotletów pożarskich. 


podawaj paszteciki ze świeżymi warzywami i ulubionymi sosami.

smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy