skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć Klasyczne kotlety Pożarskie? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jeśli masz mrożoną pierś z kurczaka, wyjmij ją z zamrażarki z wyprzedzeniem i pozostaw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Wyślij masło do zamrażarki na kilka minut, powinno być lekko zamrożone.
Krok 2:
Pokrój kilka plasterków Bochenka w bardzo małe kostki ostrym nożem. Ułóż kawałki chleba w jednej warstwie, aby wyschły podczas gotowania mięsa mielonego.
Krok 3:
Wlej śmietanę do głębokiego talerza i namocz w nim resztę bochenka, użyj tylko miękiszu i pokrój Pozostałe skórki do panierowania kotletów.
Krok 4:
Obierz cebulę, opłucz i zmiel w blenderze na puree (możesz użyć maszynki do mięsa). Włóż cebulę do głębokiego pojemnika.
Krok 5:
Filet z kurczaka przepuścić przez maszynkę do mięsa za pomocą drobnego sita lub zmielić w blenderze.
Krok 6:
Wyślij posiekaną pierś do cebuli. Dodaj Bochenek namoczony w śmietanie do miski. Wyjmij olej z zamrażarki i zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Krok 7:
Dobrze zagnieść mięso mielone, aż będzie gładkie. Przykryj miskę folią spożywczą i wyślij do lodówki na godzinę, aby mięso mielone zaparzyło się i stało się gęstsze.
Krok 8:
Jak kroi się masę kotletową na kotlety Pożarskie? Zanurz ręce w zimnej wodzie i uformuj małe placki. Mięso mielone jest bardzo miękkie, dlatego postępuj ostrożnie. Rozwałkuj każdy kotlet w wysuszonych kawałkach bochenka, lekko wciskając chleb w mięso z kurczaka.
Krok 9:
Pozostaw kotlety na blacie kuchennym przez 5-10 minut.
Krok 10:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Smaż kotlety na średnim ogniu, aż na bułce tartej pojawi się złoty odcień.
Krok 11:
Delikatnie odwróć i pozostaw ponownie na kilka minut. Zanurz kotlety w papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 12:
Ułóż placki na blasze do pieczenia. Wyślij do nagrzanego piekarnika dosłownie na 15-20 minut i doprowadź do pełnej gotowości. Temperatura piekarnika powinna wynosić około 180 stopni, tryb góra-dół.
Krok 13:
Podawaj kotlety pożarowe, aż ostygną!
według jednej z teorii kotlety Pożarskie pojawiły się za Aleksandra pierwszego.
gdy rosyjski car zatrzymał się pod Torżkiem, wszedł do karczmy, której właścicielem był mężczyzna o nazwisku Pożarski. Zamówiłem sobie kotlet cielęcy. Ale nie było cielęciny, Karczmarz był zdenerwowany i postanowił oszukać, gotując kotlety z kurczaka.
podanie kurczaka jako cielęciny nie było takie proste. Wtedy Karczmarz postanowił zawinąć kotlety w białą bułkę tartą, aby zamaskować smak.
Aleksandr polubił kotlety, a car hojnie nagrodził karczmarza.
Sława nowego dania rozprzestrzeniła się bardzo szybko w całej Rosji. Każdy, kto mógł sobie pozwolić, zatrzymał się w Torżku i koniecznie spróbował słynnych kotletów pożarskich.
podawaj paszteciki ze świeżymi warzywami i ulubionymi sosami.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g