skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty. Zamiast bułki tartej wziąłem czerstwy chleb, to nie jest krytyczne.
Krok 2:
Krakersy należy najpierw namoczyć. Zawsze robię to w wodzie, ktoś lubi w mleku, wtedy trzeba go trochę podgrzać lub rozcieńczyć ciepłą wodą. Po spęcznieniu krakersów konieczne będzie usunięcie skórki, bez nich będzie smaczniejsze i piękniejsze oraz wyciśnięcie nadmiaru wody. Jeśli weźmiesz bułkę tartą, po prostu napełnij ją płynem o nieco większej objętości, odczekaj pięć minut, jeśli nie została wchłonięta, spuść resztki.
Krok 3:
Obierz czosnek i drobno posiekaj lub przepuść przez prasę.
Krok 4:
Włóż mięso mielone do dużej miski, dodaj namoczony chleb lub krakersy, jajko, czosnek, sól i pieprz. Dobrze zagnieść mięso mielone.
Krok 5:
Formujemy małe klopsiki.
Krok 6:
Na patelni, na której zostaną ugotowane klopsiki, rozgrzej olej i usmaż je, po obtoczeniu w mące.
Krok 7:
Smaż klopsiki z obu stron przez krótki czas, aż będą złote, a następnie wyjmij je z patelni.
Krok 8:
Obierz paprykę i pokrój w paski.
Krok 9:
Na tej samej patelni, na której smażono klopsiki, włóż pieprz, smaż przez kilka minut.
Krok 10:
Napełnij paprykę sosem pomidorowym.
Krok 11:
Wróć klopsiki na patelnię i gotuj je pod pokrywką przez 30-40 minut. Smakujemy sos na sól, w razie potrzeby dodajemy sól i dodajemy ulubione przyprawy. Kolacja gotowa!
najsmaczniejsze jest gotowanie takich klopsików z świeżo ugotowanego mięsa mielonego. Aby to zrobić, wołowinę należy przepuścić przez maszynę do mięsa z drobnym grillem, wtedy mięso mielone będzie wspanialsze i delikatniejsze . Jako dodatki często dodaje się starty twardy ser, orzeszki piniowe, posiekane warzywa. Możesz wybrać wszystko na przystawkę, ale takie danie jest oczywiście smaczniejsze niż wszystkie z makaronem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g