klopsiki z mielonej wołowiny

kulki mięsne z sosem, które dzieci tak bardzo kochają! Klopsiki z mielonej wołowiny to świetna opcja na pyszny i szybki obiad. Jeśli wstępnie zmrozisz półprodukty z mięsa mielonego, przygotowanie zajmie bardzo mało czasu. Wystarczy usmażyć nie rozmrożone klopsiki, zalać sosem i dusić. Sosy można stosować zupełnie inaczej. Z pomidorem dostaniesz włoski obiad, delikatny kremowy przypomni słynne szwedzkie klopsiki, moja wersja z papryką pochodzi z Węgier-wybór należy do ciebie!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 11 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 39 % 15 g
217 kcal
IG: 6 / 38 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty. Zamiast bułki tartej wziąłem czerstwy chleb, to nie jest krytyczne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Krakersy należy najpierw namoczyć. Zawsze robię to w wodzie, ktoś lubi w mleku, wtedy trzeba go trochę podgrzać lub rozcieńczyć ciepłą wodą. Po spęcznieniu krakersów konieczne będzie usunięcie skórki, bez nich będzie smaczniejsze i piękniejsze oraz wyciśnięcie nadmiaru wody. Jeśli weźmiesz bułkę tartą, po prostu napełnij ją płynem o nieco większej objętości, odczekaj pięć minut, jeśli nie została wchłonięta, spuść resztki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek i drobno posiekaj lub przepuść przez prasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż mięso mielone do dużej miski, dodaj namoczony chleb lub krakersy, jajko, czosnek, sól i pieprz. Dobrze zagnieść mięso mielone.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Formujemy małe klopsiki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni, na której zostaną ugotowane klopsiki, rozgrzej olej i usmaż je, po obtoczeniu w mące.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż klopsiki z obu stron przez krótki czas, aż będą złote, a następnie wyjmij je z patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz paprykę i pokrój w paski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na tej samej patelni, na której smażono klopsiki, włóż pieprz, smaż przez kilka minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij paprykę sosem pomidorowym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wróć klopsiki na patelnię i gotuj je pod pokrywką przez 30-40 minut. Smakujemy sos na sól, w razie potrzeby dodajemy sól i dodajemy ulubione przyprawy. Kolacja gotowa!

najsmaczniejsze jest gotowanie takich klopsików z świeżo ugotowanego mięsa mielonego. Aby to zrobić, wołowinę należy przepuścić przez maszynę do mięsa z drobnym grillem, wtedy mięso mielone będzie wspanialsze i delikatniejsze . Jako dodatki często dodaje się starty twardy ser, orzeszki piniowe, posiekane warzywa. Możesz wybrać wszystko na przystawkę, ale takie danie jest oczywiście smaczniejsze niż wszystkie z makaronem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy