skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić warzywa w sosie teriyaki? Przygotuj warzywa. Umyj i obierz marchewki. Ostrym nożem pokrój marchewki w średnie paski.
Krok 2:
Umyj cukinię. Jeśli nie masz młodej cukinii, obierz ją z gęstej skórki za pomocą obieraczki do warzyw.
Krok 3:
I usuń twarde nasiona. Czuję się komfortowo, robiąc to łyżką stołową.
Krok 4:
Posiekaj cukinię taką samą średnią słomką jak marchewka.
Krok 5:
Umyj paprykę, odetnij ogon i uwolnij z nasion. Pokrój paprykę również w średniej wielkości paski.
Krok 6:
Korzeń imbiru umyj i odetnij skórę. Obierz czosnek. Zetrzyj oba składniki na drobnej tarce.
Krok 7:
Ułóż wszystkie pokrojone warzywa w jednej misce. Do warzyw dodaj sos teriyaki, czosnek i imbir. Sól do smaku. Wymieszać. Dokręć miskę folią spożywczą i wyślij do lodówki na półtorej godziny, aby warzywa były dobrze marynowane.
Krok 8:
Rozgrzej patelnię z bokami (najlepiej wok) na dużym ogniu. Dodaj olej sezamowy. Gdy się rozgrzeje, umieść warzywa na patelni. Smaż je, mieszając, przez około siedem minut. Nie zmniejszaj ognia, powinien być silny, aby warzywa były smażone, a nie duszone.
Krok 9:
Gdy warzywa zmiękną, dodaj zieloną fasolę. Nie rozmrażaj go wcześniej. Wymieszaj warzywa i smaż je jeszcze przez około dziesięć minut. Podawaj danie na gorąco, możesz posypać warzywa sezamem. Smacznego!
Nie trzymaj warzyw na ogniu zbyt długo. Nie powinny zamieniać się w papkę. Pyszne, gdy trochę chrupają w środku.
jeśli twoja cukinia jest młoda, nie musisz usuwać skórki i nasion.
polecam podawać takie warzywa z gotowanym ryżem jaśminowym i dowolnym prostym daniem z mięsa, drobiu lub ryb według własnego uznania.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Sos Teriyaki - 89 kcal/100g