placki ziemniaczane z cebulą

przepis z dostępnych i zrozumiałych składników. Pyszne, obfite placki ziemniaczane wykonane zgodnie z tym przepisem są zawsze uzyskiwane.
Marina ChernovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 70 % 16 g
103 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wybierz dojrzałe i mocne ziemniaki, które mają szorstką skórkę i żółtawy środek. Takie ziemniaki nie tylko wpływają na smak, ale także pomogą zachować kształt gotowych placków ziemniaczanych. Młode ziemniaki do placków ziemniaczanych nie nadają się ze względu na niską zawartość skrobi. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na drobnej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj również drobno cebulę. Możesz przekręcić ziemniaki z cebulą w maszynce do mięsa. Ale uważa się, że najsmaczniejsze naleśniki są ręcznie starte.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Maszynka Do Mielenia mięsa. Ale uważa się, że najsmaczniejsze naleśniki są ręcznie starte. Sok dobrze wyciśnij i spuść. Nie będziemy go potrzebować.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz możesz wprowadzić 1 łyżkę.l kwaśna śmietana. Jest to konieczne, aby mieszanina nie ciemniała. Dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do gotowej mieszanki ziemniaczanej można dodać 1-2 łyżki skrobi. Dzieje się tak na wypadek, gdybyś wątpił w wystarczającą ilość skrobi w zakupionych ziemniakach. Jeśli mieszanina jest gęsta, nie dodawaj skrobi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij 2 jajka w osobnym pojemniku, dodaj sól, pieprz. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Również na drobnej tarce. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Placki ziemniaczane należy gotować na dobrze rozgrzanej patelni. Olej roślinny powinien pokrywać połowę mieszanki ziemniaczanej. Wtedy okażą się chrupiące i rumiane.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż powstanie złoty kolor. Nie przykrywaj patelni pokrywką. Aby placki ziemniaczane nie były zbyt tłuste, połóż je na papierowych serwetkach. Wchłoną niepotrzebny tłuszcz. Klasyczne placki ziemniaczane są gotowe. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy