skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2:
Wybierz dojrzałe i mocne ziemniaki, które mają szorstką skórkę i żółtawy środek. Takie ziemniaki nie tylko wpływają na smak, ale także pomogą zachować kształt gotowych placków ziemniaczanych. Młode ziemniaki do placków ziemniaczanych nie nadają się ze względu na niską zawartość skrobi. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na drobnej tarce.
Krok 3:
Zetrzyj również drobno cebulę. Możesz przekręcić ziemniaki z cebulą w maszynce do mięsa. Ale uważa się, że najsmaczniejsze naleśniki są ręcznie starte.
Krok 4:
Maszynka Do Mielenia mięsa. Ale uważa się, że najsmaczniejsze naleśniki są ręcznie starte. Sok dobrze wyciśnij i spuść. Nie będziemy go potrzebować.
Krok 5:
Teraz możesz wprowadzić 1 łyżkę.l kwaśna śmietana. Jest to konieczne, aby mieszanina nie ciemniała. Dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Do gotowej mieszanki ziemniaczanej można dodać 1-2 łyżki skrobi. Dzieje się tak na wypadek, gdybyś wątpił w wystarczającą ilość skrobi w zakupionych ziemniakach. Jeśli mieszanina jest gęsta, nie dodawaj skrobi.
Krok 7:
Ubij 2 jajka w osobnym pojemniku, dodaj sól, pieprz. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
Krok 8:
Również na drobnej tarce. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Placki ziemniaczane należy gotować na dobrze rozgrzanej patelni. Olej roślinny powinien pokrywać połowę mieszanki ziemniaczanej. Wtedy okażą się chrupiące i rumiane.
Krok 9:
Smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż powstanie złoty kolor. Nie przykrywaj patelni pokrywką. Aby placki ziemniaczane nie były zbyt tłuste, połóż je na papierowych serwetkach. Wchłoną niepotrzebny tłuszcz. Klasyczne placki ziemniaczane są gotowe. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g