skład / składniki
metoda gotowania
1. Do tego dania potrzebujesz falafelu. Przygotuj je według klasycznego przepisu z ciecierzycy. Aby to zrobić, namocz ziarna ciecierzycy w wodzie i pozostaw na noc. Rano wlej wodę i wysusz ciecierzycę.
obierz i umyj cebulę i czosnek. Pietruszkę również myjemy i kroimy.
włóż ziarna ciecierzycy, cebulę, czosnek i zioła do miski blendera. Dodaj sól, czarny pieprz i paprykę. Zmiel tę mieszaninę za pomocą blenderów do stanu puree. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj masę ciecierzycy, aż będzie gładka. Wstaw tę mieszaninę do lodówki na około godzinę.
po zaparzeniu masy ciecierzycy na zimno za pomocą łyżki do lodów zwijamy z niej kulki. Aby użyć mniej tłuszczu podczas smażenia, lekko spłaszcz kulki po bokach . Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go i smaż ciecierzycę falafel z obu stron na brązową skórkę na średnim ogniu.
połóż gotowy Falafel na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar oleju.
2. Przygotuj sos do chleba pita. Aby to zrobić, włóż SOS tahini, sok z cytryny do miski i wlej trochę wody. Zmiel czosnek przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce, a także dodaj do miski. Dokładnie wymieszaj i dopraw przyprawami (sól, papryka) do smaku.
3. Obierz, umyj i pokrój warzywa. Drobno posiekaj kapustę, rozerwij liście sałaty na kawałki, pokrój ogórki w plasterki, pokrój paprykę w paski, posiekaj cebulę w kostkę.
4. Przystępujemy bezpośrednio do montażu chleba pita. Aby to zrobić, podgrzej gotowe ciasta w dowolny dogodny sposób (na suchej patelni, w piekarniku). Posyp tortille gotowanym sosem, rozłóż kapustę, liście sałaty, plasterki ogórka, posiekaną paprykę i cebulę. Następnie połóż Falafel 2-3 na warzywach i obróć ciasto do środka nadzieniem. W razie potrzeby udekoruj natką pietruszki i natychmiast podawaj, gdy tortille są gorące.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal / 100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Placek przaśny - 263 kcal/100g
- Tortilla żytnia - 375 kcal/100g
- Tortilla - 263 kcal/100g
- Tahini - 595 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g