falafel w chlebie pita

obfite i bardzo smaczne danie wegetariańskie. Falafel w chlebie pita może być pożywnym lunchem lub zdrową kolacją bez użycia mięsa. Bardzo wygodnie jest zabrać ze sobą taki chleb pita jako popołudniową przekąskę. A jeśli Falafel jest przygotowany z wyprzedzeniem i przechowywany w lodówce, możesz bardzo łatwo i szybko przygotować to danie.
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 59 % 13 g
121 kcal
IG: 62 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 14 h

1. Do tego dania potrzebujesz falafelu. Przygotuj je według klasycznego przepisu z ciecierzycy. Aby to zrobić, namocz ziarna ciecierzycy w wodzie i pozostaw na noc. Rano wlej wodę i wysusz ciecierzycę.
obierz i umyj cebulę i czosnek. Pietruszkę również myjemy i kroimy.

włóż ziarna ciecierzycy, cebulę, czosnek i zioła do miski blendera. Dodaj sól, czarny pieprz i paprykę. Zmiel tę mieszaninę za pomocą blenderów do stanu puree. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj masę ciecierzycy, aż będzie gładka. Wstaw tę mieszaninę do lodówki na około godzinę.

po zaparzeniu masy ciecierzycy na zimno za pomocą łyżki do lodów zwijamy z niej kulki. Aby użyć mniej tłuszczu podczas smażenia, lekko spłaszcz kulki po bokach . Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go i smaż ciecierzycę falafel z obu stron na brązową skórkę na średnim ogniu.
połóż gotowy Falafel na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar oleju.

2. Przygotuj sos do chleba pita. Aby to zrobić, włóż SOS tahini, sok z cytryny do miski i wlej trochę wody. Zmiel czosnek przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce, a także dodaj do miski. Dokładnie wymieszaj i dopraw przyprawami (sól, papryka) do smaku.

3. Obierz, umyj i pokrój warzywa. Drobno posiekaj kapustę, rozerwij liście sałaty na kawałki, pokrój ogórki w plasterki, pokrój paprykę w paski, posiekaj cebulę w kostkę.

4. Przystępujemy bezpośrednio do montażu chleba pita. Aby to zrobić, podgrzej gotowe ciasta w dowolny dogodny sposób (na suchej patelni, w piekarniku). Posyp tortille gotowanym sosem, rozłóż kapustę, liście sałaty, plasterki ogórka, posiekaną paprykę i cebulę. Następnie połóż Falafel 2-3 na warzywach i obróć ciasto do środka nadzieniem. W razie potrzeby udekoruj natką pietruszki i natychmiast podawaj, gdy tortille są gorące.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal / 100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Placek przaśny - 263   kcal/100g
  • Tortilla żytnia - 375   kcal/100g
  • Tortilla - 263   kcal/100g
  • Tahini - 595   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy