skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić kotlety, weź mięso mielone z dowolnego rodzaju mięsa. Możesz wziąć różne. Używam mielonej wieprzowiny. Włóż mięso mielone do przestronnej miski, w której zagniatasz masę mięsną.
Krok 2:
Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Pokrój cebulę na kilka kawałków, aby z łatwością przeszły do maszynki do mięsa. Przełóż obraną cebulę przez maszynkę do mięsa i dodaj do miski do mięsa mielonego.
Krok 3:
Napełnij Bochenek mlekiem i pozwól mu się namoczyć. Następnie wyciśnij mleko i zmiel w maszynce do mięsa.
Krok 4:
Dodaj zmiażdżony bochenek do miski do mięsa mielonego. Następnie dodaj trochę soli i przyprawy. Dobrze wymieszaj całą masę. Wygodnie jest to zrobić rękami. Masa powinna stać się jednorodna.
Krok 5:
Ubij gotową masę kotleta. Aby to zrobić, podnieś trochę masy i wrzuć do miski. Masa kotleta nie powinna być zbyt płynna, a po pobiciu stanie się bardziej jednorodna i lepka. Ta prosta procedura sprawi, że gotowe kotlety będą delikatne i smaczne, a jednocześnie będą wystarczająco gęste, aby nie rozpadły się podczas smażenia. Jeśli masz obawy, możesz dodać jajko, jeśli chcesz, ale jak na mój gust, to sprawia, że kotlety są "gumowe".
Krok 6:
Na osobnym talerzu wsyp bułkę tartą. Rękami weź trochę masy kotletowej, uformuj kotlet i zwiń w bułkę tartą.
Krok 7:
Na nieprzywierającą patelnię wlej trochę oleju roślinnego i podgrzej, aż będzie gorący. Ułóż uformowane kotlety i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty na złoty kolor.
Krok 8:
Następnie odwróć kotlety i usmaż, tak samo po drugiej stronie. Każdy dodatek i świeże warzywa nadają się do takich kotletów. Smacznego!
do gotowania kotletów mono użyj zakupionego, gotowego mięsa mielonego lub zrób to sam w domu.
kiedy biorę się za gotowanie kotletów, zagniatam dla nich wystarczającą ilość mięsa mielonego. Natychmiast smażę jedną część dla rodziny na obiad lub kolację, a drugą formuję w kotlety, układam na desce i zamrażam. Po zamrożeniu można je złożyć w torebkę. Jest to bardzo wygodny sposób gotowania na przyszłość. W razie potrzeby można je natychmiast rozłożyć na gorącej patelni bez rozmrażania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g