soczyste kotlety mielone klasyczne na patelni

pyszne i satysfakcjonujące danie do codziennego menu! Domowe kotlety uwielbiają absolutnie wszyscy. I nie bez powodu! To bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie. Kiedy je gotuję, kotlety odlatują z pierwszej patelni, nie mając czasu na ostygnięcie, nawet bez dekoracji. Po prostu w drodze. Że tak powiem-na próbę... Myślę, że ty też je polubisz.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 40 % 18 g
węglowodany 40 % 18 g
272 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić kotlety, weź mięso mielone z dowolnego rodzaju mięsa. Możesz wziąć różne. Używam mielonej wieprzowiny. Włóż mięso mielone do przestronnej miski, w której zagniatasz masę mięsną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Pokrój cebulę na kilka kawałków, aby z łatwością przeszły do maszynki do mięsa. Przełóż obraną cebulę przez maszynkę do mięsa i dodaj do miski do mięsa mielonego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij Bochenek mlekiem i pozwól mu się namoczyć. Następnie wyciśnij mleko i zmiel w maszynce do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj zmiażdżony bochenek do miski do mięsa mielonego. Następnie dodaj trochę soli i przyprawy. Dobrze wymieszaj całą masę. Wygodnie jest to zrobić rękami. Masa powinna stać się jednorodna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij gotową masę kotleta. Aby to zrobić, podnieś trochę masy i wrzuć do miski. Masa kotleta nie powinna być zbyt płynna, a po pobiciu stanie się bardziej jednorodna i lepka. Ta prosta procedura sprawi, że gotowe kotlety będą delikatne i smaczne, a jednocześnie będą wystarczająco gęste, aby nie rozpadły się podczas smażenia. Jeśli masz obawy, możesz dodać jajko, jeśli chcesz, ale jak na mój gust, to sprawia, że kotlety są "gumowe".

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na osobnym talerzu wsyp bułkę tartą. Rękami weź trochę masy kotletowej, uformuj kotlet i zwiń w bułkę tartą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na nieprzywierającą patelnię wlej trochę oleju roślinnego i podgrzej, aż będzie gorący. Ułóż uformowane kotlety i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie odwróć kotlety i usmaż, tak samo po drugiej stronie. Każdy dodatek i świeże warzywa nadają się do takich kotletów. Smacznego!

do gotowania kotletów mono użyj zakupionego, gotowego mięsa mielonego lub zrób to sam w domu.
kiedy biorę się za gotowanie kotletów, zagniatam dla nich wystarczającą ilość mięsa mielonego. Natychmiast smażę jedną część dla rodziny na obiad lub kolację, a drugą formuję w kotlety, układam na desce i zamrażam. Po zamrożeniu można je złożyć w torebkę. Jest to bardzo wygodny sposób gotowania na przyszłość. W razie potrzeby można je natychmiast rozłożyć na gorącej patelni bez rozmrażania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy