skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne chude kotlety marchewkowe z kaszą manną na patelni? Przygotuj jedzenie. Dobrze umyj marchewki szczotką pod bieżącą wodą. Jedna łyżka semoliny nie wystarczyła mi do panierowania, dodałem jeszcze kilka łyżek. Przepis dotyczy słodkich kotletów, jeśli chcesz gotować słone, pomiń cukier i dodaj sól do smaku.
Krok 2:
Obierz marchewki, Obieraczka do warzyw najlepiej sobie z tym radzi. Usuwa bardzo cienką warstwę skórki. Jest to nie tylko praktyczne, ale także wygodne.
Krok 3:
Pokrój marchewki na duże kawałki, włóż do rondla. Napełnij go zimną, czystą wodą.
Krok 4:
Gotuj marchewki na małym ogniu. Po ugotowaniu gotuj przez około 15 minut, nie więcej. Lepiej niedogotować marchewki niż rozgotować. Rozgotowane marchewki stają się zbyt luźne i wodniste. Jak sprawdzić, czy marchewki są gotowe? Przebij ją nożem. Jeśli nóż wchodzi łatwo, marchewka jest gotowa. Odcedź patelnię i ostudź marchewki.
Krok 5:
Weź miskę. Zetrzyj w nim ugotowane i schłodzone marchewki na tarce. Możesz pocierać zarówno na średniej, jak i drobnej tarce. Tutaj na dużym nie radziłbym-kotlety okażą się szorstkie, a mięso mielone może zacząć się rozpadać podczas ugniatania.
Krok 6:
Dodaj cukier i sól do marchewki. Dodaj 3 łyżki kaszy manny. Jeśli gotujesz wersję soloną, możesz umieścić posiekane warzywa i posiekany czosnek. Dobrze wymieszaj masę. Jeśli jest czas, pozostaw mięso mielone na 10-15 minut. W tym czasie semolina puchnie i lepiej zwiąże wszystkie składniki.
Krok 7:
Umieść odłożoną semolinę na osobnym talerzu. Łyżką zbieraj marchewki, tworząc okrągłe placki. Zwiń je w semolinę i połóż na desce. Z tej ilości marchewki otrzymasz około 8 kotletów. Gotowałam 2/3 porcji.
Krok 8:
Rozgrzej patelnię na ogniu. Wlej na nią olej. Zwykle biorę nieprzywierającą powłokę, aby nie było niespodzianek z przewracaniem. Jeśli masz zwykłą patelnię, dobrze ją podgrzej i olej, wtedy ryzyko przyklejenia się potraw spada do zera. Umieść kotlety na patelni.
Krok 9:
Smaż kotlety na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony na złoty kolor. Nie ma potrzeby przykrywania pokrywką-marchewki są już ugotowane, a z pokrywką nie będzie chrupiącej skórki.
Krok 10:
Wyjmij gotowe kotlety z patelni i natychmiast podawaj. Są szczególnie dobre ze śmietaną.
uwielbiam kotlety marchewkowe, dokładnie słodkie. Przypominają mi serniki. Gotowałem różne opcje - zarówno z surowej marchewki, jak i gotowanej. Z gotowanych lubię bardziej, chociaż dłużej je robię. Jeśli marchewki są wstępnie ugotowane, na przykład wieczorem, rano czas ich gotowania zostanie znacznie skrócony.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g