skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wcześniej po prostu sortowałem jagodę, wyłamałem ją i stopniowo zasypiałem cukrem, pchałem drewnianym tłuczkiem. Jest to drewno, ponieważ przy użyciu metalowego popychacza ogromna ilość kwasów zawartych w żurawinie reaguje z metalem i powstają nowe, całkowicie nieodpowiednie dla ludzkiego ciała kwasy. Och, cóż, dostałem lekcję chemii! Po przetarciu żurawiny z cukrem położyłem ją w słoikach i w lodówce. Teraz trochę udoskonaliłem tę metodę. Używam mrożonej żurawiny. Naukowcy twierdzą, że tajga jest sterylna, a żurawina zawiera naturalny środek konserwujący – kwas benzoesowy. Naturalny środek konserwujący zapobiega rozwojowi wszelkiego rodzaju bakterii i występowaniu procesu fermentacji. Dlatego mycie żurawiny nie ma sensu. Więc nie myję go, ale natychmiast przekręcam go przez maszynę do mięsa. Po zamrożeniu kwasy nie reagują z metalem. A potem zasypiam cukrem, wkładam do słoików i lodówki. Proporcje cukru i żurawiny: na 1 kilogram żurawiny zasypiam 1,5 kilograma cukru. Ta mieszanka witamin stanowi doskonałą bazę do herbaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g