skład / składniki
gotowanie krok po kroku
moje wprowadzenie do zielonej sałatki z kapusty pekińskiej z paluszkami krabowymi zaczęło się od zbioru chińskich przepisów kulinarnych, które kupiłem w przejściu metra. Okazało się, że w sklepie nie było zwykłej kapusty, ale tylko Pekin, a ja kupiłem główkę kapusty i przy okazji przyszła sałatka. Stał się jednym z moich ulubionych, odkąd go ugotowałem. Umytą kapustę posiekałem, a paluszki krabowe pokroiłem w zgrabne pierścienie. Zielona cebula była myta i posiekana dość drobno. Cebulę należy wybrać z grubszymi łodygami, aby uzyskać rodzaj pierścieni. Umyte pomidory pokrojone w plasterki. Pomidory do tej sałatki nie muszą być zbyt duże, ale nie do końca małe. Po wymieszaniu tego wszystkiego dodałem majonez i świeżo wyciśnięty sok z cytryny i włożyłem sałatkę do lodówki na godzinę. Zwykle podaję tę sałatkę z kraba z kapustą pekińską na talerzu wyłożonym sałatą, a na wierzchu posypuję natką pietruszki. Ale każdy może mieć własne pomysły na dekorację. Najważniejsze jest to, że jest to fenomenalnie pyszny posiłek, chociaż połączenie jarmużu z paluszkami krabowymi na pierwszy rzut oka wydaje się nieco nieoczekiwane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g