surówka z białej kapusty z jabłkami, marchewką i sezamem
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
posiekaj białą kapustę w cienkie paski. Zetrzyj umyte i obrane marchewki na grubej tarce. Pokrój łodygi selera na cienkie plasterki. Obrane jabłko ze skórki i nasion i pokroić na małe kawałki. Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki sałatki. Następnie przygotowujemy sos sałatkowy. Aby to zrobić, wymieszaj ocet jabłkowy, olej sezamowy, cukier granulowany, sól morską i czarny pieprz mielony na gładką emulsję. Dodaj sos do sałatki i ponownie dobrze wymieszaj. Sałatka coleslaw z jabłkami, marchewką i sezamem jest gotowa. Układamy na talerzach, posypując sezamem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g