skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ta sałatka lodowa z oliwą z oliwek będzie prawdziwym darem niebios dla miłośników pysznych, lekkich i zdrowych potraw. Można go jeść na każdej diecie bez obaw. Jak sama nazwa wskazuje, podstawą dania jest sałata lodowa (inaczej zwana "lodową górą"). Jest to skrzyżowanie delikatnej kapusty i liści sałaty, choć bliżej tych ostatnich. Jest słodki, bardzo zdrowy, zawiera zaskakująco małą ilość kalorii. Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego jest zalecany przez lekarzy dla kobiet w ciąży, matek karmiących piersią i małych dzieci. Ponieważ liście sałaty bardzo szybko utleniają się w kontakcie z metalem, staraj się go nie ciąć, ale rozerwać rękami na małe kawałki. Nawiasem mówiąc, taka sałatka może być przechowywana w lodówce przez bardzo długi czas (mam na myśli zarówno gotowe danie, jak i samo warzywo).
ogólnie posiekaj liście sałaty czystymi rękami, a następnie skrop je sokiem z cytryny, polej oliwą z oliwek i Posol solą morską. To wszystko – tak łatwo i szybko przygotować sałatkę. Doskonały dodatek do śniadań, obiadów i kolacji.
ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w naturze nie ma przepisów ani produktów, które z pewnością są dobre dla wszystkich ludzi lub bezwarunkowo szkodliwe dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku leków, a także w żywieniu, istnieją wskazania i przeciwwskazania, dzienne Indywidualne normy spożycia, a dla większości ludzi wszystko to jest bardzo spersonalizowane. Jednocześnie istnieje wiele mitów "o prawidłowym odżywianiu" (na przykład: tłuszcz jest zły), które zniekształcają samą istotę tej koncepcji iw takiej zniekształconej formie rozprzestrzeniają się w Internecie i mediach. Dlatego pamiętaj, że każdy "przepis PP" będzie miał związek z prawidłowym odżywianiem tylko warunkowo, nie należy go traktować jako dogmatu. I nawet jeśli autor przepisu, "specjalista od zdrowego odżywiania" lub dietetyk i trener fitness nazywa coś przydatnym (PP) lub szkodliwym, być może nie jest to dla ciebie osobiście.
opinia administracji serwisu o prawidłowym odżywianiu może nie pokrywać się z opinią autora PP przepisu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Sałata Lodowa - 14 kcal/100g