skład / składniki
gotowanie krok po kroku
sałatki warzywne pasują do każdego posiłku. Jesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnych sałatek z ogórków, do których zwykle trafiają pomidory i cebula. Ale w Grecji istnieją przepisy na sałatki, które używają tylko ogórków. Zwykle umieszcza się je na talerzu z resztą jedzenia. Prawdopodobnie widziałeś takie duże płaskie talerze? Na dole mięso, liść sałaty i kropla musztardy lub majonezu.
kulinarny przepis na sałatkę, który chcę wam przedstawić, właśnie na takie okazje.
pokrój ogórki na pół. Łyżeczką usuwamy nasiona, a połówki kroimy w cienkie plasterki. Wlej ocet do rondla i włóż cukier. Kładziemy na małym ogniu i nie doprowadzamy do wrzenia, aż cukier się rozpuści. Następnie gotuj przez około pięć minut. Powinno nam zostać pół szklanki płynu. Ogórki wkładamy do gorącego octu, małego chili, bardzo drobno posiekanego, posiekanych liści kolendry, nie solonych obranych pistacji. Szczelnie zamknij pokrywką lub folią i pozostaw w lodówce na noc. Jeśli czekasz na gości i nie masz czasu czekać całą noc, sałatkę można starzać tylko przez trzy godziny. Chociaż oczywiście w tym przypadku jego smak będzie nieco inny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g