sałatka ze świeżych warzyw
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw przygotuj sos sałatkowy. Aby to zrobić, wymieszaj posiekaną szalotkę, starty korzeń imbiru, posiekany ząbek czosnku, keczup, ocet ryżowy, sos sojowy, olej roślinny i wodę. Wymieszaj składniki sosu, aż uzyskasz jednorodny sos. Czerwona papryka oczyszczona z nasion jest cięta na cienkie paski i wkładana do lodowatej wody. Trzymaj kawałki pieprzu w wodzie, aż się zwinie. W salaterce układamy liście sałaty, dodajemy 4-6 łyżek sosu i soli morskiej, mieszamy. Sałatkę układamy na talerzach, na wierzchu kładziemy połówki pomidorków koktajlowych, cienko pokrojony ogórek i plasterki słodkiej papryki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g