skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jedzenie ze świeżych grzybów jest preferowane w krajach skandynawskich-gdzie grzyby można zbierać w dużych ilościach. Na południu powszechnie stosuje się pieczarki, które są łatwe w uprawie na skalę przemysłową. Ten przepis kulinarny dotyczy pieczarek, o których wiadomo, że można je jeść nawet na surowo. Inne grzyby wymagają dodatkowego przetwarzania. Jeśli chcesz, możesz nawet użyć suszonych grzybów, gotując je wcześniej do miękkości.
pokrojone grzyby, świeże pieczarki, wkładamy do głębokiej miski. Lepiej pokroić je na cienkie talerze-tak jest piękniej. Wlej sok z cytryny, włóż tam drobno posiekaną zieloną cebulę, natkę pietruszki i suchy estragon. Zamykamy pokrywką lub folią i wysyłamy do lodówki na co najmniej godzinę w celu marynowania.
w innej misce wymieszaj włoski sos sałatkowy z musztardą i cukrem. Dodaj pieprz i sól i wymieszaj bardzo dobrze. Możesz w mikserze. Zaciśnij również miskę folią i włóż do lodówki.
po godzinie lub dłużej wymieszaj zawartość obu misek. Rozłóż na talerzu lub w salaterce. Posyp świeżymi ziołami na wierzchu i udekoruj plasterkami cytryny i liśćmi sałaty. Czasami ta sałatka jest podawana do stołu natychmiast podzielona na porcje. W małych porcjach salaterek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarchun - 40 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g