skład / składniki
gotowanie krok po kroku
sos majonezowy ze śmietaną można przygotować ze zwykłej świeżej śmietany i majonezu który jest w sprzedaży, może to być majonez prowansalski lub majonez oliwkowy. Wymieszaj 250 gramów majonezu z 250 gramami kwaśnej śmietany.
jeśli chcesz, aby twój sos był pikantny, możesz dodać do tej mieszanki umyte i pokrojone na pół chili na kilka minut, a następnie odłożyć je przed podaniem. Taki sos można podawać z jedzeniem takim jak pierogi, manti, pierogi, kotlety mięsne lub gulasz w stylu Kairskim.
i możesz doprawić ten sos różnymi sałatkami warzywnymi. Dodając różne przyprawy, można zmienić smak sosu z mocno gorzkiego z dodatkiem mielonej papryczki chili lub gorzkiej papryki, na słodki używając cukru lub mleka w proszku. Nawiasem mówiąc, możesz dodać posiekane warzywa, koperek lub pietruszkę do sosu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g