kawa śnieżna kula

oryginalny deser nadaje się na każdą imprezę i zaskoczy wszystkich!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 91 % 40 g
218 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 15 min

najpierw robię syrop. I zrobię to za pomocą jednej szklanki cukru i jednej szklanki wody. Dodaję proszek espresso. Gdy mój syrop kawowy będzie gotowy, delikatnie przeleję go do dowolnego wygodnego szklanego naczynia i dodam Moje ulubione mleko skondensowane (ćwierć szklanki). Uwielbiam smak, jaki daje wanilia, więc dodam odrobinę ekstraktu waniliowego (jedna łyżeczka).. Syrop, który dostałem, dokładnie mieszam.
teraz potrzebuję blendera, w którym zmielić lód. Jeśli nie ma blendera, możesz wziąć młotek kuchenny i pokruszyć nim lód. Teraz biorę ceramiczną foremkę i rozprowadzam tam okruchy lodu. Nadaję kształt kuli łyżką, jakbym robił śnieżki w śnieżny dzień. Następnie wlej syrop do foremek i podaj do stołu. Jeśli twoi goście chcą się dobrze bawić, możesz dodać do tego cudownego deseru trochę likieru kawowego lub wódki (maksymalnie sto gramów). A twoja świąteczna kolacja jest zapewniona przez zabawę i świetny nastrój.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Lód - 0   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g

Podobne przepisy