skład / składniki
metoda gotowania
najpierw robię syrop. I zrobię to za pomocą jednej szklanki cukru i jednej szklanki wody. Dodaję proszek espresso. Gdy mój syrop kawowy będzie gotowy, delikatnie przeleję go do dowolnego wygodnego szklanego naczynia i dodam Moje ulubione mleko skondensowane (ćwierć szklanki). Uwielbiam smak, jaki daje wanilia, więc dodam odrobinę ekstraktu waniliowego (jedna łyżeczka).. Syrop, który dostałem, dokładnie mieszam.
teraz potrzebuję blendera, w którym zmielić lód. Jeśli nie ma blendera, możesz wziąć młotek kuchenny i pokruszyć nim lód. Teraz biorę ceramiczną foremkę i rozprowadzam tam okruchy lodu. Nadaję kształt kuli łyżką, jakbym robił śnieżki w śnieżny dzień. Następnie wlej syrop do foremek i podaj do stołu. Jeśli twoi goście chcą się dobrze bawić, możesz dodać do tego cudownego deseru trochę likieru kawowego lub wódki (maksymalnie sto gramów). A twoja świąteczna kolacja jest zapewniona przez zabawę i świetny nastrój.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g