plastry pomidora na zimę

bardzo proste, ale wciąż niesamowicie smaczne! Przepis jest prosty, jak jajko kurze, i szpiegowałem go na wakacjach. Pojechaliśmy całą rodziną nad morze, zatrzymaliśmy się w prywatnym domu. Gospodyni była cudowna, że tylko nie gotowała. Jej jedzenie jest zawsze nie do pochwały. Nie miała sobie równych. Jakich przepisów kulinarnych nie znała, a raczej wie. Szczególnie podobały mi się półprodukty, które przygotowywała do przyszłego użytku zimą, różne preparaty na barszcz i kapuśniak. Ale ten przepis jest oryginalny i niezwykły.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
23 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

Dojrzałe, koniecznie czerwone pomidory i półlitrowe słoiki to wszystko, czego potrzebujemy.

umyj wszystko. Ustawiamy słoiki do sterylizacji przez 15 minut. I obieramy pomidory z łodyg i kroimy na 8 części. Tutaj najważniejsze jest, aby pomidory były tej samej wielkości.

wkładamy plastry pomidora do słoików i nie dodajemy nic więcej. Tak, tak, nie dziwisz się, nic więcej. Pomidory po późniejszej sterylizacji dadzą sok, który stanie się środkiem konserwującym.

sterylizujemy półlitrowe słoiki przez 8-10 minut, a jeśli wziąłeś litrowe słoiki, wydłużamy czas sterylizacji do 10-15 minut.

10 półlitrowych puszek zajmuje około 6 kg pomidora. Używają ich zimą jako dressingu do zup i barszczu, a także do tworzenia niesamowicie smacznego sosu do mięsa lub makaronu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g

Podobne przepisy