skład / składniki
metoda gotowania
Dojrzałe, koniecznie czerwone pomidory i półlitrowe słoiki to wszystko, czego potrzebujemy.
umyj wszystko. Ustawiamy słoiki do sterylizacji przez 15 minut. I obieramy pomidory z łodyg i kroimy na 8 części. Tutaj najważniejsze jest, aby pomidory były tej samej wielkości.
wkładamy plastry pomidora do słoików i nie dodajemy nic więcej. Tak, tak, nie dziwisz się, nic więcej. Pomidory po późniejszej sterylizacji dadzą sok, który stanie się środkiem konserwującym.
sterylizujemy półlitrowe słoiki przez 8-10 minut, a jeśli wziąłeś litrowe słoiki, wydłużamy czas sterylizacji do 10-15 minut.
10 półlitrowych puszek zajmuje około 6 kg pomidora. Używają ich zimą jako dressingu do zup i barszczu, a także do tworzenia niesamowicie smacznego sosu do mięsa lub makaronu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g