skład / składniki
metoda gotowania
spróbuj zrobić sałatkę z karczochów z jabłkami. Jedzenie, które zawiera karczochy w połączeniu z jabłkami i parmezanem, ma bardzo ciekawe odcienie smaku. Podam bardzo prosty przepis na sałatkę, który osobiście bardzo mi się podoba.
najpierw oczyść karczochy z zewnętrznych liści. Zwykle są stare i nie nadają się do jedzenia. Oderwij wierzchołki od reszty liści i pokrój je drobno na kawałki. Wymieszaj sok z cytryny z wodą w misce i umieść tam liście karczocha. Dzięki temu liście nie ciemnieją w powietrzu.
przygotuj sos sałatkowy. Wyciśnij sok z cytryny z cytryny i dodaj oliwę z oliwek i czarny pieprz.
na desce do krojenia pokrój parmezan na cienkie plasterki
obierz jabłko i pokrój w małe plasterki, a następnie posyp je sokiem z cytryny.
włóż karczochy i jabłka do salaterki, polej dressingiem, Posol i wymieszaj sałatkę. Na sałatkę kładziemy plasterki sera. Aby udekorować danie, pokrój zieloną cebulę i posyp nią naszą sałatkę.
oto sałatka z karczochów z jabłkami gotowa. Jak widać, wszystko jest bardzo szybkie i proste, ale warto.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Karczochy - 28 kcal/100g
- Karczochy w opakowaniu - 60 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g