skład / składniki
gotowanie krok po kroku
każde jedzenie idealnie komponuje się z majonezem, jak żaden inny sos. Jest dobry w sałatkach i mięsie. Można go włożyć do zupy lub posmarować kanapką. Krótko mówiąc, majonez jest niezbędny w każdej kuchni. Jesteśmy przyzwyczajeni do kupowania go gotowego, ale istnieje przepis na domowy majonez wykonany własnymi rękami.
ubij jajko z czosnkiem w blenderze, nie wyłączając go, dopóki czosnek nie zostanie zmiażdżony. W gotowym majonezie nie powinny znajdować się duże kawałki czosnku. Bez wyłączania blendera powoli wlewaj oliwę z oliwek i uważnie obserwuj, jak sos zamienia się w jednorodną emulsję. Dodaj sól do smaku. Z wyglądu Alioli powinno mieć kremowy kolor i gęstą konsystencję, a także silny i czysty zapach czosnku. Jeśli nagle okaże się, że sos jest płynny, opuszcza wodę i rozpada się na ziarna - może to oznaczać, że jajko jest stare. Ale możesz wszystko naprawić. Albo ubij nowy sos ze świeżym jajkiem, albo Dodaj kupiony w sklepie majonez do gotowej masy i ponownie przepuść przez blender. Ale, jak możesz sobie wyobrazić, to już nie będzie to, ponieważ konserwant - ocet jest dodawany do majonezu w sklepie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g