pierś z kurczaka po francusku

bardzo smaczne, bardzo szybkie i łatwe, na rodzinny lunch! Pierś z kurczaka po francusku jest miękka, delikatna, soczysta i aromatyczna. Jest idealny na każdą ucztę, czy to zwykłą kolację, czy spotkania z przyjaciółmi. Każda przystawka nadaje się do dania, ale można ją podawać samodzielnie.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 13 g
tłuszcze 50 % 16 g
węglowodany 9 % 3 g
205 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pierś z kurczaka po francusku? Przygotuj jedzenie. Schłodzoną pierś z kurczaka obrać, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokrój piersi wzdłuż i lekko ubij. Najwygodniej jest to zrobić, jeśli mięso jest przykryte folią spożywczą lub torbą. W takim przypadku kawałki mięsa nie będą latać po kuchni. Z jednego kawałka piersi z kurczaka uzyskuje się 2-3 kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca. Wlej na nią trochę oleju roślinnego i szybko usmaż ubitą pierś, dosłownie 1-2 minuty z każdej strony. Posyp trochę kurczaka solą i przyprawami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj blachę do pieczenia folią i posmaruj olejem roślinnym. Połóż smażone piersi na blasze do pieczenia. Cebulę obrać, drobno posiekać i ułożyć na kawałkach kurczaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory, osusz, pokrój na kawałki. Połóż pomidory na mięsie. Następnie posmaruj je trochę majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce i obficie posyp nim piersi z kurczaka. Umieść blachę do pieczenia z mięsem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na około 30 do 35 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Wyjmij gotowe mięso z piekarnika i podawaj na gorąco. Smacznego!

możesz przygotować takie danie z dowolnego rodzaju mięsa, czy to indyka, wieprzowiny czy cielęciny. Ale chcę podzielić się z wami przepisem na jego przygotowanie z kurczaka. Mięso z kurczaka jest miękkie i bardzo delikatne. Jest bardzo popularny wśród wielu gospodyń domowych, ponieważ jest niedrogi, bardzo pożywny i zawiera mało kalorii. W połączeniu z pieczonymi pomidorami i stopionym serem danie okazuje się po prostu niezrównane, bardzo smaczne i apetyczne. Spróbuj zrobić to dla swoich gości.
ten przepis nie tylko pomoże urozmaicić świąteczny stół, ale nawet pomoże przed przybyciem gości, ponieważ mięso z kurczaka gotuje się dość szybko.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy