sos pomidorowy do makaronu bezmięsnego

nie najprostszy, ale także bardzo smaczny i aromatyczny! Sos pomidorowy do makaronu bezmięsnego jest odpowiedni dla wszystkich miłośników pomidorów. Przygotowuje się go ze świeżych warzyw metodą duszenia na patelni. Możesz dodać do niego dowolne przyprawy, Przyprawy, dodatkowe warzywa według własnego gustu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 57 % 8 g
71 kcal
IG: 89 / 0 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos do makaronu? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Wybierz soczyste pomidory, z miąższem, słodkie. Chociaż w zasadzie pomidory nie są najlepiej sprzedające się w tym naczyniu - nadal będziemy je przetwarzać termicznie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory, wykonaj nacięcia na krzyż, przenieś do miski i zalej wrzącą wodą. Pozostaw je w ten sposób na kilka minut. Następnie obierz. Ta procedura sprawi, że proces usuwania skóry będzie łatwiejszy i mniej uciążliwy. Pokrój miąższ pomidorów na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj paprykę, obierz nasiona i łodygi i pokrój na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek obrać i drobno posiekać. Możesz użyć do tego Prasy. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim paprykę przez około 3 minuty, mieszając szpatułką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do papryki dodaj pokrojone pomidory, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dusić, mieszając, przez kolejne 8 minut na dużym ogniu, aż nadmiar płynu wyparuje.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj cukier, pieprz, wlej sos sojowy. Spróbuj i, jeśli musisz, zgłoś, czego brakuje. Dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 1 minutę. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj posiekane warzywa do sosu i wymieszaj. Sos pomidorowy do makaronu bez mięsa jest gotowy, możesz go podać!

tego lata w jednej moskiewskiej restauracji spróbowałem makaronu z bardzo ciekawym sosem warzywnym na bazie pomidorów, papryki i selera. Postanowiłem powtórzyć w domu, chociaż nie było pod ręką łodyg selera. Z nim okazuje się znacznie bardziej aromatyczny. Ale ta opcja jest również interesująca. Oprócz tych warzyw do sosu można również dodać cebulę, marchewkę, ale jest to pożądane przez wszystkich.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g

Podobne przepisy