skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Możesz użyć dowolnej ryby według smaku i dostępności, mam karpia. Dokładnie umyj rybę, wypatrosz, oczyść, odetnij głowę, ogon, płetwy, pokrój miąższ na małe kawałki, ponownie spłucz i pozwól wodzie spłynąć. W razie potrzeby z miąższu można usunąć kość grzbietową i pokroić miąższ na kawałki polędwicy, ale ryba jest dobrze smażona w cieście nawet w całych kawałkach.
Krok 2:
Robienie ciasta na ryby. Wbijamy jaja kurze do miski, liczba użytych jaj zależy od wagi ryby, dodajemy majonez, sól, czarny pieprz do smaku, w razie potrzeby inne przyprawy. Należy jednak pamiętać, że majonez zawiera już sól i inne dodatki smakowe, aby ciasto nie okazało się zbyt słone.
Krok 3:
Za pomocą ręcznej trzepaczki lub miksera wymieszaj składniki, aby mieszanina stała się jednorodna w konsystencji, jeśli mieszanina okazała się gęsta, wlej trochę wody i ponownie wymieszaj. Wlej przesianą mąkę pszenną w małych porcjach.
Krok 4:
Wymieszaj ręczną trzepaczką lub mikserem, aby nie pozostały suche grudki, mąka rozeszła się w cieście i nie zebrała się w grudki. Ciasto powinno być gęste jak śmietana i podobne w konsystencji do ciasta na naleśniki. Zanurz przygotowane półfabrykaty ryb w cieście, aby całkowicie pokrył kawałek ryby ze wszystkich stron.
Krok 5:
Wlej bezwonny olej roślinny na patelnię, dobrze go podgrzej i połóż rybę w cieście na oleju, pozwól ciastu związać się z kawałkiem ryby, zmniejsz ogień do średniego. Smażyć na złoty kolor z jednej strony, następnie odwrócić kawałki ryby, a także smażyć na złoty kolor z drugiej strony. Następnie przykryj patelnię pokrywką, trzymaj rybę na patelni przez kilka minut, aby mięso było dobrze usmażone w środku.
Krok 6:
Usuń kawałki ryby z patelni, połóż na ręczniku papierowym, aby nadmiar tłuszczu wchłonął się w papier. Przenosimy rybę na półmisek do podania i podajemy do stołu, w razie potrzeby z dodatkami lub bez. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Tołpyga - 86 kcal/100g