skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić jajecznicę w chlebie pita na patelni z serem? Pyszne śniadanie nie jest trudne do przygotowania. Aby to zrobić, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Lepiej zacząć od przygotowania nadzienia. Weź duże wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, możesz wziąć 5-6 sztuk.
Krok 2:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 3:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Mam pietruszkę, trochę kopru i kilka łodyg zielonej cebuli. Możesz także dodać swoje ulubione warzywa: kolendrę, szpinak, Młody dziki czosnek itp.
Krok 4:
Teraz przygotuj bazę pita. Lepiej jest wziąć chleb pita grubszy i gęstszy, aby nie czołgał się z wilgotnych jaj. Możesz również użyć bułki pszennej. Wytnij 2 koła z chleba pita.
Krok 5:
Pierwsza powinna być równa średnicy patelni, a druga nieco większa. Chleb pita należy przygotować jako ostatni, ponieważ bardzo szybko wysycha i pęka, szczególnie na krawędziach.
Krok 6:
Posmaruj spód i boki patelni olejem roślinnym. Rozłóż największy okrągły liść pita,aby zrobić boki.
Krok 7:
Na chleb pita ostrożnie rozbij po kolei wszystkie jajka, uważając, aby żółtko było nienaruszone.
Krok 8:
Jajka posolić i pieprzyć i posypać większością startego sera na wierzchu.
Krok 9:
Posyp jajecznicę większą ilością posiekanych warzyw, pozostawiając trochę do dekoracji gotowego dania.
Krok 10:
Połóż drugi arkusz chleba pita na wierzchu, dociskając go krawędziami dolnego chleba pita.
Krok 11:
Umieść patelnię na średnim ogniu i gotuj pod przykryciem przez około 5 minut. Spód chleba pita powinien się zrumienić, jajka chwycić, a ser stopić.
Krok 12:
Ostrożnie odwróć chleb pita na drugą stronę. Posyp zarumieniony wierzch pozostałym serem.
Krok 13:
Ponownie przykryj patelnię pokrywką, wyłącz ogrzewanie i pozostaw jajecznicę na 5 minut, aby ser się stopił.
Krok 14:
Przenieś gotowe jajecznicę w pita na talerz, posyp posiekanymi ziołami i natychmiast podawaj, krojąc na kawałki. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g