chakhokhbili po gruzińsku z kurczaka w kotle na stosie

niezrównana pyszna opcja na lunch lub kolację na łonie natury! Chakhokhbili po gruzińsku z kurczaka w kotle na ogniu zawsze okazuje się soczysty i niesamowicie smaczny. Z reguły jest przygotowywany szybko i prosto. Okazuje się jasne kaukaskie danie z mięsa drobiowego z różnymi aromatycznymi przyprawami.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 6 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 21 % 4 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chakhokhbili po gruzińsku z kurczaka w kotle na stosie? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Kurczaka można użyć w całości lub wziąć jego poszczególne części, na przykład udka z kurczaka. Zwyczajowo gotuje się chakhokhbili z mięsa na kości, a następnie gotowe danie okazuje się bogate, tłuste i niezwykle soczyste. Lepiej jest używać warzyw sezonowych, są bardziej aromatyczne i bogate.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i czosnek. Miałem małe żarówki, więc zwiększyłem ich liczbę. Pokrój paprykę na dwie części, usuń wnętrze i nasiona. Opłucz wszystkie warzywa i zioła i osusz serwetkami. Do zrobienia chakhokhbili użyłem zwykłych pomidorów i koktajli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w średniej wielkości kostkę i połowę porcji czosnku na dwie lub cztery części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj i osusz udka z kurczaka. Pokrój kurczaka na porcje. Goleń zostawiłem tak, jak jest, a udo przeciąłem na dwie części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz zajmij się warzywami. W razie potrzeby usuń skórkę z pomidorów. Aby to zrobić, zalej pomidory wrzącą wodą, pozostaw na minutę lub dwie w wodzie, a następnie spuść płyn i łatwo usuń skórę. Paprykę pokroić w kostkę. Chakhokhbili będzie wyglądać bardzo apetycznie, jeśli weźmiesz paprykę w różnych kolorach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ustaw kocioł, Wyślij do niego masło i wlej trochę warzyw. Poczekaj, aż olej dobrze się rozgrzeje. Dodaj kurczaka do kotła. Smażyć, ciągle mieszając, na dużym ogniu, aż pojawi się złoty odcień. Jeśli masz mały kocioł, dodaj mięso partiami, aby było smażone, a nie duszone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij łuk do kotła. Dokładnie mieszając wszystko, pozostaw, aż cebula nabierze pięknego odcienia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pomidory, paprykę, pomidory we własnym soku lub koncentrat pomidorowy do kotła. Na tym etapie możesz użyć domowej aromatycznej Adjiki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj przez około pięć minut. Nie zapomnij wymieszać. Pomidory powinny wytworzyć dużo soku. Jeśli jest mało soku (a może tak być, jeśli nie masz bardzo soczystych pomidorów), wlej szklankę wody do kotła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posiekaj warzywa nie grubo, ale pozostały czosnek w małe kostki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyślij zioła z czosnkiem do kotła, dodaj wszystkie przyprawy i sól do smaku. Chmiel-suneli i mielona kolendra dobrze uzupełnią kurczaka. Mieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po wyznaczonym czasie spróbuj Dania. Dodaj trochę cukru, jeśli sos jest kwaśny. W razie potrzeby wyślij kilka strąków ostrej papryki do aromatycznego sosu. Wymieszaj, przykryj ponownie i odstaw na 10 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij strąki chili z kotła (jeśli go użyłeś). Pozostaw kocioł bez pokrywki na żar na 5-10 minut, aby gotowe danie było nasycone aromatami mgły. Gotowe, możesz podawać!

podawaj chakhokhbili ze świeżymi warzywami i sałatkami.


smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy