gulasz wołowy w sosie pomidorowym

aby uzyskać więcej soczystości, dodaj posiekaną cebulę. Uwielbiam wołowinę z różnymi sosami. Jako dziecko mama czasami gotowała coś podobnego, ale z marchewką. Było dużo sosu, więc zarówno mięso, jak i przystawka prawie w nim pływały. Uwielbiam też, gdy jest więcej sosu niż potrzeba do mięsa. Ten przepis jest z takich. Ma dużo aromatycznego sosu pomidorowego.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 14 g
tłuszcze 50 % 17 g
węglowodany 9 % 3 g
194 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz wołowy w sosie pomidorowym? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso, osusz i pokrój w dużą kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czosnek obrać i posiekać

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i usmaż wołowinę na dużym ogniu na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj curry i czosnek. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj koncentrat pomidorowy na patelnię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej trochę wody (50-100 ml)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dusić pod przykryciem przez około 30 minut lub dłużej, aż mięso się ugotuje.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy