skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić medaliony wieprzowe w sosie śmietanowym? Pokrój obraną z folii polędwicę na medaliony. Ich grubość nie powinna przekraczać 1,5 centymetra. Drobno pokrój cebulę w kostkę, a grzyby w plasterki.
Krok 2:
Smaż medaliony z obu stron, aż będą ugotowane. Połóż na talerzu pod folią, aby się nie ochłodzić.
Krok 3:
Przygotuj sos. Podsmaż cebulę na patelni przez około 4 minuty. Dodaj grzyby do cebuli i smaż przez kolejne 5 minut. Następnie dodaj mąkę i smaż przez około 1 minutę.
Krok 4:
Wlej śmietanę i sos sojowy do mieszanki, sól i pieprz. Gotuj, mieszając, aż konsystencja lekko zgęstnieje.
Krok 5:
Podawaj medaliony wieprzowe z sosem śmietanowym do stołu.
najlepszym dodatkiem do tego dania będą tłuczone ziemniaki.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g