medaliony wieprzowe w sosie śmietanowym z pieczarkami

wspaniały duet kremowego sosu grzybowego i soczystej polędwicy mięsnej. Uwielbiam grzyby, śmietanę i pyszne mięso. A kiedy wszyscy razem - M-M-M, polizasz palce!
AlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 12 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 9 % 2 g
219 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić medaliony wieprzowe w sosie śmietanowym? Pokrój obraną z folii polędwicę na medaliony. Ich grubość nie powinna przekraczać 1,5 centymetra. Drobno pokrój cebulę w kostkę, a grzyby w plasterki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smaż medaliony z obu stron, aż będą ugotowane. Połóż na talerzu pod folią, aby się nie ochłodzić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj sos. Podsmaż cebulę na patelni przez około 4 minuty. Dodaj grzyby do cebuli i smaż przez kolejne 5 minut. Następnie dodaj mąkę i smaż przez około 1 minutę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej śmietanę i sos sojowy do mieszanki, sól i pieprz. Gotuj, mieszając, aż konsystencja lekko zgęstnieje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podawaj medaliony wieprzowe z sosem śmietanowym do stołu.

najlepszym dodatkiem do tego dania będą tłuczone ziemniaki.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g

Podobne przepisy