skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić ziemniaki z kapustą w garnku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Zamiast sosu pomidorowego możesz wziąć smażone pomidory lub koncentrat pomidorowy.
Krok 2:
Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Czosnek można wykluczyć z przepisu, według własnego uznania. Opłucz warzywa w zimnej wodzie.
Krok 3:
Obierz ziemniaki, Usuń zewnętrzne twarde arkusze z kapusty. Umyj ziemniaki i kapustę. Pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki, a kapustę posiekaj w cienkie paski.
Krok 4:
Pokrój marchewki w cienkie kostki lub zetrzyj na tarce z dużymi zębami. Posiekaj cebulę w półpierścienie lub ćwiartki. W rondlu z grubym dnem podgrzej olej roślinny. Wyślij marchewkę z cebulą do smażenia. Gotuj na dużym ogniu, mieszając, około 5 minut.
Krok 5:
Dodaj ziemniaki do garnka, wlej około 50-70 ml. ciepłej wody i dusić pod zamkniętą pokrywką na umiarkowanym ogniu przez 5 minut.
Krok 6:
Wyślij do ziemniaków kapustę, sos pomidorowy, drobno posiekany czosnek i sól do smaku. Tym razem dodałem jeszcze kilka pomidorów cherry. Smakują słodko, dzięki czemu gotowe danie jest bardziej żywe. Wszystko wymieszaj, wlej około 100 ml. ciepłej wody i dusić pod pokrywką, aż wszystkie składniki będą gotowe. Zajmie ci to od 15 do 25 minut.
Krok 7:
Okresowo otwieraj pokrywkę i mieszaj zawartość garnka. Jeśli kapusta się pali, dodaj niewielką ilość wody.
Krok 8:
Spróbuj ziemniaków z kapustą na soli. W razie potrzeby dodaj sól. Posyp zmielonym ziele angielskie lub czarnym pieprzem, a także drobno posiekanymi ziołami. Koperek, pietruszka lub szczypiorek są idealne.
Krok 9:
Gotowe, podawaj na gorąco!
do przygotowania potrawy użyłam młodej kapusty. Ma delikatne i soczyste liście, więc szybciej się dusi. Jeśli masz bardziej dojrzałą główkę kapusty, kapustę należy dodać do garnka przed ziemniakami. W takim przypadku w kroku numer 5 dodaj najpierw kapustę, gotuj na wolnym ogniu przez około 5-10 minut, a dopiero potem dodaj ziemniaki i pozostałe składniki.
w razie potrzeby możesz również dodać ulubione przyprawy i liść laurowy w kroku 6.
smacznego!
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g