Indyjska Słodycz Laddu

bardzo smaczne i łatwe do przygotowania słodycze. Bardzo smaczne z herbatą, mlekiem lub sokiem.
Afina PaladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 7 g
tłuszcze 38 % 34 g
węglowodany 54 % 49 g
520 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek umieść dużą patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż się nagrzeje. Wlej do niego mąkę z ciecierzycy i zacznij mieszać. Mąkę z ciecierzycy kalcynujemy przez kilka minut, ciągle mieszając, aż pojawi się wyraźny orzechowy zapach. Teraz zmniejsz ogień i włóż masło ghee do mąki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj płatki kokosowe i gałkę muszkatołową do Laddu. Jeśli masz całą gałkę muszkatołową, po prostu zetrzyj ją na drobnej tarce. Dokładnie wymieszaj, wymieszaj, jak zauważyłeś, musisz stale, aby indyjskie słodycze ładu nie miały spalonego smaku. Prażone orzechy laskowe lub inne orzechy należy zmiażdżyć (można to zrobić, przykrywając je serwetką i stukając dnem szklanki) i włożyć do stopionej masy, a następnie ponownie dokładnie wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kontynuując mieszanie Laddu, smaż go na małym ogniu przez kolejne 10 minut: wszystkie smaki powinny się połączyć. Usuń indyjską słodycz z ognia, dodaj cukier puder, ponownie wymieszaj wszystko, aż całkowicie się rozpuści, przenieś na talerz i pozostaw do ostygnięcia na kilka godzin. Mieszanka powinna być zimna, aby nie poparzyć rąk podczas rzeźbienia kulek i aby kulki ciecierzycy zachowały swój kształt, a nie rozmazały się na talerzu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zwilżamy ręce wodą, zbieramy łyżkę mieszanki dla progu, wkładamy ją do dłoni i zaczynamy toczyć kulkę ciecierzycy. Połóż gotową słodycz na talerzu i powtórz proces. W razie potrzeby możesz obtoczyć indyjskie słodycze ladu w płatkach kokosowych, kruszonych orzechach lub sezamie. Aby to zrobić, wlej wybrany składnik do talerzy i zwiń w nim gotową słodką kulkę. Przed użyciem można umieścić w lodówce na 15 minut, aby stały się bardziej jędrne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy