skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Możesz użyć dowolnego mięsa, ale z wieprzowiną uzyskuje się smaczniejsze i bardziej soczyste danie, lepiej jest wyciąć górną część tuszy, gdzie jest mniej tkanki mięśniowej, a miąższ jest delikatny. Mięso dokładnie umyć, wysuszyć i pokroić w kostkę lub kostkę.
Krok 2:
Cebulę należy użyć dużej lub kilku małych kawałków, ponieważ jest to podstawa sosu. Obierz cebulę z łuski i pokrój połowę na duże kawałki lub połówki pierścieni,a drugą część drobno. Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień, gdy olej dobrze się rozgrzeje, połóż na nim cebulę. Smaż cebulę, mieszając szpatułką, dosłownie przez pięć minut, aby stała się przezroczysta i wypuściła sok.
Krok 3:
Następnie dodaj ugotowane mięso do cebuli na patelni, wymieszaj i smaż je razem na smolistym ogniu przez około 10 minut, mieszając szpatułką, aby mięso chwyciło skórkę na zewnątrz, co pozwoli sokowi pozostać w środku, a mięso będzie soczyste i delikatne w gotowym naczyniu. Smażyć przez około 10 minut, nie więcej.
Krok 4:
W osobnym pojemniku wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą, użyłem domowego sosu pomidorowego, więc potrzebowałem trochę mniej wody. Wlej płyn na patelnię z mięsem. Zagotuj płyn, zmniejsz ogień do minimum i gotuj mięso przez około 20 minut.
Krok 5:
Na tym etapie dodaj ziarna pieprzu, liść laurowy, w razie potrzeby inną przyprawę do mięsa. Ale sól nie musi być natychmiast układana, w przeciwnym razie mięso wypuści sok, a pod koniec gotowania stanie się suche i twarde.
Krok 6:
W osobnym pojemniku wymieszaj jedną lub dwie łyżki mąki pszennej w ćwierć szklanki wody, ilość mąki zależy od pożądanej gęstości sosu. Mieszaj, aby mąka całkowicie się rozproszyła,nie ma grudek. Gotowaną mieszaninę wlewa się na patelnię z mięsem, dodaje sól do smaku i kontynuuje duszenie, ciągle mieszając szpatułką, aż sos zgęstnieje. Wyłącz ogień. Danie jest gotowe. Podajemy do stołu z dowolnym dodatkiem do smaku. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g