skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie składników. Orzechy należy obrać, pianki podzielić na połówki.
Krok 2:
W blenderze posiekaj ciasteczka i orzechy
Krok 3:
Powinno być takie okruchy
Krok 4:
Na małym ogniu podgrzej skondensowane mleko w aluminiowym rondlu (nie doprowadzaj do wrzenia), mieszając, aby się nie przypaliło, dodaj zmiękczone masło, dobrze wymieszaj
Krok 5:
Dodaj zmielone ciasteczka i orzechy do tej masy. Wszystko dobrze wymieszać
Krok 6:
Ułóż odpowiednią formę folią spożywczą, aby łatwiej było wydobyć naszą słodycz
Krok 7:
Połóż połówki pianek w jednym rzędzie na dnie formy. Masę orzechowo-wątrobowo-mleczną (pół) zalać pianką. Potem kolejny rząd pianek i znowu masa na wierzchu.
Krok 8:
Przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin, aż stwardnieje.
Krok 9:
Posyp wierzch cukrem pudrem. Możesz pokazać wyobraźnię w zależności od wakacji. Dziś mam zimowy niebieski lukier w odcieniu świec i Kokosowe cukierki, tak podobne do śnieżek. Zima przecież.
Krok 10:
Zwykle wygląda to tak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal / 100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Marshmallow - 304 kcal/100g
- Pianki w czekoladzie - 396 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g