skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie bazy:
1. Ciasteczka mielimy blenderem lub ręcznie-za pomocą popychacza.
2. Dodaj kakao, Zmień. Powinieneś dostać chipsy czekoladowe.
3. W rondelku rozpuść masło, wlej je do okruchów ciastek i kakao, dobrze wymieszaj.
4. Bierzemy rozłączny kształt (średnica 22-24 cm), pokrywamy spód pergaminem, boki folią.
5. Rozłóż masę czekoladowo-maślaną w przygotowanej formie, wyrównaj wzdłuż dna, uformuj boki o wysokości 3-4 cm.
6. Wyjmujemy formę z podstawą ciasta w lodówce na 1 godzinę (lub w zamrażarce na 30 minut).
gdy baza ostygnie, zajmijmy się kremem:
1. W łaźni wodnej rozpuść czekoladę, ostudź.
2. Ubij śmietanę mikserem do stabilnych szczytów.
3. Bita śmietana delikatnie miesza się z płynną czekoladą od dołu do góry. Dobrze jest użyć do tego drewnianej szpatułki.
4. W misce rozprowadzamy ser śmietankowy, wlewamy do niego jogurt.
5. Wlej cukier puder do tej samej miski, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
6. Ostrożnie, od dołu do góry, drewnianą szpatułką, wmieszaj masę serową do mieszanki czekoladowo-kremowej.
krem jest gotowy, wyjmujemy podstawę z lodówki. Rozłóż na nim krem, wyrównaj i włóż do lodówki na 1 godzinę. Pozostaje tylko przygotować dekorację ciasta:
1. Umyj gruszkę, wytrzyj do sucha, obierz. Pokrój gruszkę na pół, usuń rdzeń.
2. Wlej wino do rondla, podpal go.
3. Wlej cukier do wina, wymieszaj, zagotuj, włóż gruszkę do syropu winnego, zdejmij rondel z ognia.
4. Gruszkę zostawiamy w winie na 1 godzinę.
czas minął-wyjmujemy podstawę z lodówki. Gruszkę namoczoną w winie kładziemy na ręczniku papierowym, osuszamy, aby nie była mokra. Pokrój gruszkę w cienkie plasterki, pięknie rozłóż je na torcie w kółko, pośrodku. Na brzegach ciasto obficie posypujemy wiórami z białej czekolady.
ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej 8. Następnie ciasto można podać do stołu.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g