żeberka wołowe duszone w piekarniku

dla wszystkich koneserów pysznych żeberek wołowych! Nie bądź leniwy i nie spiesz się na tę prawdziwą ucztę!
Marina ChernovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 9 g
tłuszcze 48 % 11 g
węglowodany 13 % 3 g
193 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do przepisu na żeberka wołowe i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej patelnię lub natychmiast blachę do pieczenia na kuchence i wlej do niej oliwę z oliwek. Mięso dobrze pieprz, a następnie smaż przez 10-15 minut, aż będzie dobrze zarumienione ze wszystkich stron. To jest uszczelnienie mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj główkę czosnku przekrojoną na pół i dociśnij plasterkiem do dna blachy do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przecier pomidorowy i smaż przez 1-2 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wino na patelnię. Doprowadzić do wrzenia i przez 10-15 minut odparować płyn o połowę, a następnie zalać bulionem, przykrywając mięso prawie całkowicie na 3-4 cm. Ponownie zagotuj, polewając mięso bulionem.Przykryj blachę do pieczenia folią i włóż do nagrzanego piekarnika na 2-2, 5 godziny, czasami polewając 2-3 razy bulionem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój grzyby na talerze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Boczek w paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    30 minut przed gotowaniem mięsa smażyć boczek tłuszczem w stosunku 50/50 różowej i białej części boczku.Dodaj grzyby i smaż przez kolejne 5-7 minut, aż będą miękkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe żeberka z piekarnika i przenieś na półmisek. Wyciśnij czosnek ze skóry i przetrzyj przez sito. Odcedź płyn i wymieszaj z puree czosnkowym. Jeśli sos jest zbyt rzadki, gotuj przez 5-10 minut po odcedzeniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Danie jest gotowe! Smacznego!

gotuję duszone żeberka wołowe w kilku etapach. W ten sposób mięso jest gotowane powoli, a wynikiem takiego gotowania są soczyste, pachnące i delikatne kawałki na kościach. Nie bądź leniwy i nie spiesz się na tę prawdziwą ucztę!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g

Podobne przepisy