skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do przepisu na żeberka wołowe i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 2:
Podgrzej patelnię lub natychmiast blachę do pieczenia na kuchence i wlej do niej oliwę z oliwek. Mięso dobrze pieprz, a następnie smaż przez 10-15 minut, aż będzie dobrze zarumienione ze wszystkich stron. To jest uszczelnienie mięsa.
Krok 3:
Dodaj główkę czosnku przekrojoną na pół i dociśnij plasterkiem do dna blachy do pieczenia.
Krok 4:
Dodaj przecier pomidorowy i smaż przez 1-2 minuty.
Krok 5:
Wlej wino na patelnię. Doprowadzić do wrzenia i przez 10-15 minut odparować płyn o połowę, a następnie zalać bulionem, przykrywając mięso prawie całkowicie na 3-4 cm. Ponownie zagotuj, polewając mięso bulionem.Przykryj blachę do pieczenia folią i włóż do nagrzanego piekarnika na 2-2, 5 godziny, czasami polewając 2-3 razy bulionem.
Krok 6:
Pokrój grzyby na talerze.
Krok 7:
Boczek w paski.
Krok 8:
30 minut przed gotowaniem mięsa smażyć boczek tłuszczem w stosunku 50/50 różowej i białej części boczku.Dodaj grzyby i smaż przez kolejne 5-7 minut, aż będą miękkie.
Krok 9:
Wyjmij gotowe żeberka z piekarnika i przenieś na półmisek. Wyciśnij czosnek ze skóry i przetrzyj przez sito. Odcedź płyn i wymieszaj z puree czosnkowym. Jeśli sos jest zbyt rzadki, gotuj przez 5-10 minut po odcedzeniu.
Krok 10:
Danie jest gotowe! Smacznego!
gotuję duszone żeberka wołowe w kilku etapach. W ten sposób mięso jest gotowane powoli, a wynikiem takiego gotowania są soczyste, pachnące i delikatne kawałki na kościach. Nie bądź leniwy i nie spiesz się na tę prawdziwą ucztę!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g