skład / składniki
metoda gotowania
zaleca się gotowanie tylko świeżych ryb. W skrajnych przypadkach możesz wziąć zamrożony tylko wtedy, gdy został zamrożony własnymi rękami. Ale nie możesz kupić mrożonych ryb - możesz dostać się do nieświeżego i zepsutego produktu. Nie można wyrzucić głowy Kupidyna, ale ugotować z niej pachnące ucho. Marynata w tym przepisie jest najprostsza-sól i pieprz, a także sok z cytryny. Zasadniczo możesz przygotować marynatę według własnego gustu. Chociaż wersja podana w przepisie nie zatyka delikatnego smaku Kupidyna, ale wręcz przeciwnie - tylko go podkreśla.
1. Dokładnie umyj rybę pod bieżącą wodą, a następnie przejdź do czyszczenia. Przede wszystkim Wyczyść łuski. Można to zrobić za pomocą ostrego noża lub innych narzędzi do obierania ryb.
2. Odcinamy głowę. Wytnij brzuch, oczyść wnętrze. Za pomocą nożyczek odetnij płetwy. Wykonujemy głębokie nacięcie wzdłuż grzbietu, dzielimy rybę na dwie filety.
3. Usuń grzbiet z kościami żebrowymi. Górna folia ochronna z tuszy nie może być odcięta. Spełnia ważną rolę: zapobiega pełzaniu mięsa podczas marynowania i smażenia.
4. Ryby pokrojone w filety ponownie myjemy pod bieżącą wodą, delikatnie osuszamy ręcznikami papierowymi.
5. Marynata dla Amura nie jest taka sama jak dla zwykłej ryby rzecznej. Nie musisz tutaj używać octu, ponieważ w rybach nie ma zapachu Tiny. Wystarczy posypać filety sokiem z cytryny, a następnie natrzeć solą i pieprzem.
6. Zostawiamy Kupidyna do marynowania na pół godziny, a następnie podlewamy olejem roślinnym. Umieść filety na ruszcie i smaż przez 8-10 minut.
7. Po 1-2 minutach obracamy kratkę na jedną lub drugą stronę. Ryba powinna być równomiernie smażona.
gotowy Kupidyn podajemy ze świeżymi warzywami lub sosami.
smacznego i miłego odpoczynku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Biały Kupidyn - 134 kcal/100g