Sałatka Caprese z mozzarellą bazylią i pomidorami

Prosta i elegancka sałatka pochodząca z Włoch! Jakie ciekawe gadżety czasami znajduję. Część z nich zapisuję sobie w "zeszycie kulinarnym", jak to nazywam. Jeden z wpisów w kilku linijkach opisuje sałatkę Caprese. Przepis na sałatkę Caprese jest taki, że wiele o nim nie powiesz, Przeczytaj i zrób, wcale nie jest wymagający.
SilenceAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 52 % 11 g
węglowodany 19 % 4 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

umyj i osusz pomidory.

pokrój pomidory i ser w plasterki.

umyj liście bazylii do wyschnięcia, grubo posiekaj.

na półmisku ułożyć w kółko, naprzemiennie pomidory i ser, udekorować posiekanymi liśćmi bazylii.

wymieszaj oliwę z oliwek z octem balsamicznym. Przyprawić sałatkę powstałą mieszanką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy