skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki z wyprzedzeniem.
Krok 2:
Dobrze spłucz tusze królika, pokrój na duże kawałki. Wskazane jest, aby wziąć uda i miejsca, w których znajduje się więcej mięsa mięśniowego.
Krok 3:
Weź patelnię, włóż do niej całe mięso, zalej wodą, Posol do smaku i gotuj, aż mięso będzie gotowe.
Krok 4:
Obierz i drobno pokrusz kilka ząbków czosnku.
Krok 5:
Opłucz i osusz koperek na ręczniku papierowym i pokrój nożem na małe kawałki.
Krok 6:
W pogłębionej misce dokładnie wymieszaj czosnek i koperek, lekko ściskając masę łyżką.
Krok 7:
Gotuj w osolonej wodzie i smaż ziemniaki na złoty kolor i olej roślinny.
Krok 8:
Gdy mięso królika zostanie ugotowane, każdy kawałek lekko usmaż na niewielkiej ilości oleju roślinnego po obu stronach.
Krok 9:
Połóż gotowe mięso i ziemniaki na gorąco na talerzu, posyp koperkiem z czosnkiem. Możesz dodać drobno posiekaną cebulę. Smacznego!
bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie. Przygotowanie nie jest trudne, ale wygląda po królewsku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g