duszona kapusta po rosyjsku

najsmaczniejszy rosyjski przepis na duszoną kapustę. Ta kapusta może być podawana jako przystawka i jako samodzielne danie.
11topcomAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 58 % 7 g
52 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój kapustę, cebulę, marchewkę w paski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pamiętaj o kapuście z solą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść na rozgrzanej patelni razem z koncentratem pomidorowym i gotuj na wolnym ogniu do połowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podsmaż cebulę z marchewką,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    ...i dodaj do kapusty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Roztop masło,

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usmaż w nim mąkę,

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj wodę, sól, wszystko wymieszaj i zagotuj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kiedy kapusta jest prawie gotowa,

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj do niego sos, liść laurowy, pieprz, sól i doprowadź do całkowitego ugotowania. Zobacz subtelności i niuanse gotowania w filmie.

to najlepszy przepis na duszoną kapustę ze wszystkich, które wypróbowałem.
Nie wierzysz? Przygotuj i przekonaj się sam.
W tym przepisie mój ojciec, szef kuchni statku, gotował kapustę dawno temu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy