krążki kalmarów z białym winem w sosie śmietanowym
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj, smaż na oleju roślinnym, aż cebula będzie miękka.
2. Wlej wino na patelnię, odparuj przez 4 minuty.
3. Następnie rozłóż pierścienie kałamarnicy, pozwól im się rozgrzać przez jedną lub dwie minuty i wlej śmietanę.
4. Gotuj kalmary przez 4-5 minut, dodaj sól i pieprz.
możesz podawać z ulubionym dodatkiem, bardzo lubię z makaronem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierścienie kałamarnicy - 191 kcal/100g