krążki kalmarów z białym winem w sosie śmietanowym

lubisz owoce morza? Ugotuj pyszne kalmary! Jestem koneserem dań rybnych i ogólnie wszystkiego, co dotyczy owoców morza. Wczoraj gotowałem pierścienie kalmarów w sosie śmietanowym, okazało się po prostu super, mój mąż naprawdę to lubił! Proponuję przepis, spróbuj sam i poczęstuj krewnych!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 51 % 19 g
tłuszcze 30 % 11 g
węglowodany 19 % 7 g
221 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj, smaż na oleju roślinnym, aż cebula będzie miękka.

2. Wlej wino na patelnię, odparuj przez 4 minuty.

3. Następnie rozłóż pierścienie kałamarnicy, pozwól im się rozgrzać przez jedną lub dwie minuty i wlej śmietanę.

4. Gotuj kalmary przez 4-5 minut, dodaj sól i pieprz.

możesz podawać z ulubionym dodatkiem, bardzo lubię z makaronem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierścienie kałamarnicy - 191   kcal/100g

Podobne przepisy