naleśniki budyniowe na kefirze, oleju roślinnym i wrzącej wodzie
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do miski, wlej cukier i sól, ubij masę trzepaczką na lekką pianę.
2. Następnie, nie przerywając ubijania, wlej wrzącą wodę do masy jajecznej cienkim strumieniem.
3. Kefir jest wysyłany po wrzącej wodzie, a następnie przesiej mąkę z sodą do powstałej masy.
4. Zagniatamy ciasto, musi być jednorodne, gładkie, bez grudek.
5. Wlej olej roślinny do gotowego ciasta, wymieszaj, pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.
6. Naleśniki pieczemy na suchej patelni, tylko przed pierwszym naleśnikiem należy lekko nasmarować patelnię olejem roślinnym.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g