naleśniki budyniowe na kefirze, oleju roślinnym i wrzącej wodzie

pachnące naleśniki będą bardzo przydatne do herbaty! Naleśniki na kefirze są miękkie, delikatne, pachnące. Ogólnie uwielbiam naleśniki za to, że ciasto nie musi być ugniatane rękami, tylko 15 minut pracy z trzepaczką-i voila! Pamiętaj, aby ugotować takie naleśniki, nie pożałujesz!
LondonAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 67 % 24 g
169 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Rozbij jajka do miski, wlej cukier i sól, ubij masę trzepaczką na lekką pianę.

2. Następnie, nie przerywając ubijania, wlej wrzącą wodę do masy jajecznej cienkim strumieniem.

3. Kefir jest wysyłany po wrzącej wodzie, a następnie przesiej mąkę z sodą do powstałej masy.

4. Zagniatamy ciasto, musi być jednorodne, gładkie, bez grudek.

5. Wlej olej roślinny do gotowego ciasta, wymieszaj, pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.

6. Naleśniki pieczemy na suchej patelni, tylko przed pierwszym naleśnikiem należy lekko nasmarować patelnię olejem roślinnym.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g

Podobne przepisy