naleśniki Mix na mleku kefirowym i wodzie mineralnej

delikatne, nozdrzałe, przyjemna kwaskowatość! Naleśniki na kefirze mają wielu fanów, ponieważ mają szczególny smak. Te naleśniki nie są szczególnie cienkie, ale można je łatwo nadziewać i podawać w ten sposób ze śmietaną, skondensowanym mlekiem... Są jakby uniwersalne: - jak słodycze i ci, którzy lubią kwaśność. Dlatego ich kochamy, ponieważ gusta w rodzinie są różne. A także, jak wszystkie naleśniki na mleku, gotują się wystarczająco szybko, co zadowoli każdego!
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 69 % 27 g
191 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj żywność, wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier do jajka, sól-wymieszaj .

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej połowę ciepłego mleka-ubij mikserem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj całą przesianą mąkę, wymieszaj, stopniowo dodając resztę mleka, aby nie było grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż sodę do ciepłego kefiru/gasi się w nim / i stopniowo wlewaj do mąki, dobrze mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj trochę wody mineralnej, doprowadzając ciasto do pożądanej konsystencji. Na koniec wlej stopione i lekko schłodzone masło. Odstaw ciasto na 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażymy jak zwykle, raz cienko smarując patelnię-wtedy na naleśniki będą ażurowym wzorem. Serwujemy z tym, czego dusza zapragnie. Smacznego !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy