cienkie naleśniki na ryazhenka z wrzącą wodą
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
naleśniki są bardzo łatwe do zrobienia:
- rozbij jajka do miski, dodaj cukier i sodę, zetrzyj masę łyżką stołową;
- dodaj sfermentowane mleko, wymieszaj, pozostaw na 5 minut;
- wlej wrzącą wodę do masy, szybko wymieszaj;
- przesiej mąkę, dodaj sól, wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie, aby nie było grudek;
- wlej olej roślinny do ciasta, ponownie wymieszaj, wyślij miskę do lodówki na 30 minut;
- wlej ciasto na rozgrzaną patelnię za pomocą chochli, smaż, aż będzie lekko rumiane po obu stronach;
- podawaj naleśniki na ciepło, uzupełnione ulubionym dżemem, miodem lub skondensowanym mlekiem, w każdym razie będzie pyszne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ryazhenka - 85 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g