cienkie naleśniki na ryazhenka z wrzącą wodą

cała rodzina doceni te naleśniki! Zdecydowanie ugotuj! Kiedy po raz pierwszy spróbowałem upiec naleśniki na ryazhenka, zdałem sobie sprawę, że to najsmaczniejsze naleśniki ze wszystkich)) teraz postanowiłem nadrobić stracony czas, przygotowuję ciasto tylko w ten sposób!
JohannaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 69 % 33 g
234 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

naleśniki są bardzo łatwe do zrobienia:

- rozbij jajka do miski, dodaj cukier i sodę, zetrzyj masę łyżką stołową;

- dodaj sfermentowane mleko, wymieszaj, pozostaw na 5 minut;

- wlej wrzącą wodę do masy, szybko wymieszaj;

- przesiej mąkę, dodaj sól, wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie, aby nie było grudek;

- wlej olej roślinny do ciasta, ponownie wymieszaj, wyślij miskę do lodówki na 30 minut;

- wlej ciasto na rozgrzaną patelnię za pomocą chochli, smaż, aż będzie lekko rumiane po obu stronach;

- podawaj naleśniki na ciepło, uzupełnione ulubionym dżemem, miodem lub skondensowanym mlekiem, w każdym razie będzie pyszne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ryazhenka - 85   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy